Haridusuuendajad kohtuvad foorumil, et otsida suuri ja väikseid lahendusi

24. mail kogunevad Tartus Dorpati konverentsikeskusse võrgustikufoorumile Eesti haridusuuendajad koolidest, kõrgkoolidest ning omavalitsus- ja riigiasutustest, et otsida koos lahendusi Eesti hariduselu suurtele ja väikestele probleemidele. Foorumi pealkiri on „Mammutit küti kogu külaga“, mis viitab sellele, et suurte tulemuste saavutamiseks on vaja väga paljude pühendunud inimeste koordineeritud jõupingutust.

“Eesti haridussüsteem tundub suhteliselt tugev ja tõhus, aga see ei tähenda, et me võiks loorberitel pikutada. Aastaks 2018 pole kõik haridusasutused veel oma vaimuga 21. sajandisse jõudnud, rääkimata haridussüsteemist tervikuna. Uurijatena saame näidata teid ja tööriistu, praktikud saavad jagada toimivaid lahendusi ja julgustavaid kogemusi. Nii saame üksteist vastastikku võimendada – see ongi võrgustike tugevus ja rikkus,” ütles Tartu Ülikooli haridusuuenduskeskuse juhataja Anzori Barkalaja.

Foorumil uuritakse, missuguseid lahendusi saavad koolidele pakkuda haridusteadlaste uuringud. Selleteemalised ettekanded võrdlevad muuhulgas eri riikide kogemusi. Võrdluseks tutvustatakse seni valdavalt äri- ja enesearengumaailmas kasutatud lahendusekeskse coachingu tehnikat. Pärast ettekandeid toimuvates töörühmades võetakse vaatluse alla kooli- ja ärimaailma koostöövõimalused ning otsitakse teid lootusrikkuse suurendamiseks koolis.

Anzori Barkalaja kommenteeris: „Üks tehnika, mida täna põhjalikumalt tutvustada soovime, on lahendusekeskne coaching. Ärimaailmas on see laiemalt tuntud, kuid oleme leidnud, et coach saab olla teejuhiks ka haridusuuenduses. Meetod, kus õigete vastuste nõudmise asemel esitatakse inspireerivaid küsimusi, on igati kooskõlas nüüdisaegse õpikäsitusega, sobides nii õpilaste ennastjuhtivaks õppimiseks kui õpetajate ja koolijuhtide professionaalseks enesearenguks.“

Võrgustikufoorumeid on Tartu Ülikooli õpetajahariduse kompetentsikeskus Pedagogicum korraldanud juba mitu aastat; nende eesmärk on anda mõttekaaslastele võimalus kohtuda ning parimate praktikate üle arutleda.

Kell 14 kuulutatakse välja kasvatusteaduslike tööde konkursi tänavused võitjad ning antakse üle tunnustused. Päeva juht on Tartu Ülikooli haridusuuenduskeskuse juhataja Anzori Barkalaja, korraldavad TÜ Pedagogicum ja Eesti Teadusagentuur, toetavad Euroopa Liidu Sotsiaalfond ja Šveitsi Teadusfond.

 

Päevakava: pedagogicum.ut.ee/foorum-2018

Lisateave: Kärt Leppik, tel 5695 2950

 

Kasvatusteaduslike tööde konkursi info:

Sirli Taniloo, Eesti Teadusagentuur, tel: 526 0562

Kommenteerimine on suletud