„Nutikas“ rubriik novembris

Nutikas“ on Vikerraadioga koostöös sündinud iganädalane raadiorubriik, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.

Novembris oli Vikerraadio rubriigis „Nutikas“ juttu SelfDiagnostics OÜ ja Tartu Ülikooli ning Tallinna Tehnikaülikooli koostöös arendatavast kodusest nakkushaiguste kiirtestist; Tallinna Tehnikaülikooli ja Silberauto ühisest isesõitva auto ehitusest ning Eesti Kindlustusseltside Liidu ning Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli koostööst tormi ohu geoinfosüsteemi arendamisel. Samuti räägiti lähemalt Eestis avatud ESA äriinkubaatori ning Maaülikooli kompuutertomograafia labori võimalustest ettevõtjatele.

Nutikas. Suguhaiguste kiirtest. Ülo Langel, Marko Lehes

Kuidas töötab nakkushaiguste tuvastamiseks sobiv kodune kiirtest ning milline on olnud selle arendusteekond? Selfdiagnostics OÜ esitles üht sellist testi novembris rahvusvahelisel tervisetehnoloogiate messil. Testi arendamiseks saadi toetust NUTIKAS toetusmeetmest.

Vikerraadios rääkisid arendustööst lähemalt ettevõtte üks asutaja Marko Lehes ning Tartu ülikooli molekulaarse biotehnoloogia labori juhataja ja erakorraline professor Ülo Langel.

Nutikas. Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatorid. Andrus Kurvits, Riho Vendt

09.11.2017

Mis on ühist suitsuanduril ja Google maps rakendusel? Nad on mõlemad välja kasvanud kosmosega seotud tehnoloogiate arendusest.

Eestis avati novembri esimesel nädalal ESA äriinkubaator, mis toetab kosmoseärist huvitatud iduettevõtteid Tallinnas ja Tartus. Teaduspoolelt on ettevõtmisega seotud Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool ja Tartu Observatoorium. Kuidas inkubaator kosmoseärist huvitatud ettevõtteid toetab, sellest rääkisid lähemalt Andrus Kurvits Tartu Teaduspargist ja Riho Vendt Tartu Observatooriumist.

Nutikas. Kompuutertomograaf materjalidele. Tõnu Leemet, Tauno Otto, Vahur Leinberg, Ragnar Vaga

16.11.2017

Eesti Maaülikooli tehnikainstituudis avati novembri keskel kompuutertomograafia labor, mis võimaldab mistahes materjale mittepurustavalt uurida. Seade on mõeldud ennekõike teadustööks, kuid seda saab kasutada ka masina- ja elektroonikatööstuse ettevõtetele vajalikeks uuringuteks. Milleks ja kuidas, sellest rääkisid lähemalt Tõnu Leemet Maaülikoolist, Tauno Otto Tallinna Tehnikaülikoolist, Vahur Leinberg Norma AS-st ning Ragnar Vaga Yxlonist.

Nutikas. TTÜ ja Silberauto iseauto projekt. Raivo Sell, Johannes Mossov

23.11.2017

Tallinna Tehnikaülikool ja Silberauto on ühendanud jõud, et töötada välja isesõitva auto prototüüp. TTÜ mehaanika ja tööstustehnoloogia instituudi vanemteadur Raivo Selli sõnul on aasta kestva arendusprojekti eesmärk ennekõike kompetentside kasvatamine, et innovaatilisi tehnoloogiaid tulevikus paremini ära kasutada. Teemat avasid Raivo Sell TTÜst ning Johannes Mossov Silberautost.

Nutikas. Tormi ohu geoinfosüsteem. Piia Post, Ülli Reimets

30.11.2017

Milline on tormi esinemise tõenäosus just Sinu kodukohas? Eesti Kindlustusseltside Liit võttis appi TÜ ja TTÜ teadlased ning SA Archimedese NUTIKAS toetuse, et luua tormi ohu geoinfosüsteem, mis võiks edaspidi selle riski hindamisel abiks olla. Lähemalt rääkisid teemast Ülli Reimets Eesti Kindlustusseltside Liidust ning Piia Post Tartu Ülikoolist.

Piret Ehrenpreis
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud