Horisont 2020 toetusi saanud Eesti jalgpalliväljakute rajaja kandideerib Aasta Keskkonnasõbralikuks Ettevõtteks

Eesti jalgpalliväljakute rajaja Advanced Sports Installations Europe AS kandideerib Horisont 2020 programmi toel välja töötatud uuendusliku kunstmuru taaskasutustehnoloogiaga Aasta Keskkonnasõbralikku Ettevõtte tiitlile.

Täielikult Eesti kapitalil põhinev ASIE on saanud kahel korral toetust Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020, et töötada välja maailmas ainulaadne kunstmuru taaskasutamise tehnoloogia Arena ning selleks vajalike seadmete prototüübid. ASIE on seni olnud ainus väike- ja keskmise suurusega ettevõte, kes on olnud edukas Horisont 2020 toetusmeetme mõlemas etapis.

Advanced Sports Installations Europe ASi (ASIE) omaniku Raul Lättemägi sõnul võimaldab maailmas ainulaadne Arena kontseptsioon suurema osa vanast kunstmurust jalgpalliväljakutel uuesti kasutusele võtta. “Ühiskondlikult vastutustundliku kodumaise ettevõttena paneme keskkonnasäästule väga suurt rõhku, kuna ühe täismõõtudes jalgpalliväljaku väljavahetamisel on vaja ümber töödelda 250-300 tonni erinevaid materjale,” rääkis Lättemägi. “Kunstmuruväljakute vahetamine tekitab igal aastal Euroopa Liidus 600 000 tonni kummi, liiva ja plastiku segajäätmeid,  aastaks 2030 tõuseb jäätmekogus 5 korda üle 3 miljoni tonni.”

Lättemägi kinnitusel on ettevõttes väljatöötatud Arena tehnoloogia eeliseks on see, et vanalt kunstmuruväljakult saab kätte praktiliselt 100% täitematerjalist. “Eemaldatava kunstmuru komponendid sorteeritakse, puhastakse ja kuivatakse ning võetakse uuesti samal väljakul kasutusele, mis hoiab ühtekokku ära miljoni tonni jäätmete teket aastas,” kirjeldas ta. “Kuna kogu vahetusprotsess tehakse ära jalgpallistaadionil kohapeal, on tänu minimaalsele transpordivajadusele ka CO2 saaste tekitamine kordades väiksem kui seni. Suurema osa kasutatud kunstmurukattest saame paigaldada näiteks harjutusväljakutele või koolide jalgpalliplatsidele, mis on võrreldes teiste pakkujatega soodsam ja ka oluliselt keskkonnasäästlikum lahendus.”

Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte valimisel toimub esimest korda ka rahvahääletus. Arena kontseptsiooni poolt saab hääle anda veebilehel  http://www.keskkonnaauhind.ee/kandidaadid/2017/keskkonnasobralik-toode-teenus?page=1 )

Advanced Sports Installations Europe AS on Euroopa üks juhtivaid kunstmuruväljakute rajajaid ning hooldajaid. 1992. aastal tegevust alustanud ettevõte põhineb täielikult Eesti kapitalil ning on 25 aastaga rajanud rohkem kui 1100 jalgpalliväljakut Skandinaavias, Suurbritannias ja Kesk-Euroopas. ASIE paigaldab ligi miljon ruutmeetrit kunstmuru aastas, eesmärk on jõuda 4,5 miljoni ruutmeetrini.  Ettevõte pakub teadaolevalt ainsana Euroopas kunstmuru spordiväljakuid kasutusrendi põhimõttel ning on liitunud 70 tootjat ühendava Euroopa Kunstmuru Organisatsiooniga ja maailma suurima kunstmurutööstuse organisatsiooniga Synthetic Turf Counsel, kuhu kuulub üle 200 ettevõtte rohkem kui 10 riigist. ASIE kuulub ka Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumisse ning pälvis sel kevadel ka Vastutustundliku Ettevõtluse Pronkstaseme Märgise.

Lisainfot ettevõtte ja projekti kohta saab veebilehelt http://5gsport.ee

Lisainfot Horisont 2020 keskkonnavaldkonna taotlusvoorude kohta saab Eesti Teadusagentuuri konsultandilt: Ülle Napa (ulle.napa@etag.ee)

Kommenteerimine on suletud