„Nutikas“ rubriik oktoobris

Oktoobris oli Vikerraadio rubriigis „Nutikas“ lähemalt jutuks ravimite doseerimise e-teenus, vesiniku kasutamine kütuseelementide arendamisel, tööstuse digitaliseerimise võimalused ning nutikate tööriiete prototüüp.

Nutikas. Nutijope Urmas Reinsberg Mairo Leier Ardo Allik

TTÜ teadlaste abiga on Protex Balti AS töötanud välja tarkade tööriiete prototüübi, mis suurendab märkimisväärselt tööohutust ja hõlbustab tööülesannete täitmist keerulistes oludes näiteks Norra kalalaevadel. Projekt sai teoks koostöös IKT klastri, Targa Elektroonika Klastri ja Tallinna Tehnikaülikooliga ning pälvis tänavusel Rootsi äriauhindade konkursil auhinna tehnoloogilise innovatsiooni valdkonnas. Teemat avasid lähemalt Marko Leier ja Ardo Allik TTÜst ning Urmas Reinsberg Protex Balti AS-ist.

Nutikas. Tööstus 4.0. Tauno Otto ja Jüri Riives

Tallinnas toimus oktoobri  lõpus rahvusvaheline konverents Manufuture 2017, mis tõi kokku Euroopa tööstusettevõtete, tehnikateadlaste ja poliitikakujundajate kõrged esindajad, et ühiselt arutada Euroopa tööstuse- tehnoloogiaarengusuundade üle. Kuidas Eesti teadusasutused ja ettevõtted tööstuse neljanda tehnikarevolutsiooni tuultega kaasas käivad, sellest rääkisid lähemalt Tallinna Tehnikaülikooli professor Tauno Otto ja Tehnoloogia arenduskeskus IMECC OÜ juht Jüri Riives.

Nutikas. Ivar Kruusenberg. Vesinikkütuseelement

Tartu ülikooli keemia instituudi kolloid- ja keskkonnakeemia teadur Ivar Kruusenberg uurib oma teadustöös katalüsaatormaterjale. Mõne aja eest leidis ta sellele aga ka praktilise väljundi, asutades start-up ettevõtte Power Up Technologies, mis tegeleb vesinikkütuseelementide arendamisega meresõidujahtidele. Millised väljavaated on vesinikul kütusena ja kui kaugel ollakse vastavate arendustöödega Eestis, sellest oli juttu “Nutikas” rubriigis.

Nutikas. Ravimite doseerimise e-teenus. Peeter Ross, Siim Nahkur

TTÜ teadlaste ja Celsius Healthcare’i koostöös on välja töötatud ravimite doseerimise e-teenus neerupuudulikkusega patsientidele. Kuidas see töötab ja mil moel saab erinevaid terviseandmebaase tervishoius veel rakendada, sellest rääkisid lähemalt Celsius Healthcare’i juht Siim Nahkur ja TTÜ tervisetehnoloogiate instituudi professor Peeter Ross.

SA Põhja-Eesti Regionaalhaiglas rakendust leidnud projekt sai teoks SA Archimedese ja Eesti Teadusagentuuri koostöös jagatava NUTIKAS toetuse abil.

Reporteritund Vikerraadios: Milline on teadlase roll riigi otsuste tegemisel?

Kuidas jõuda selleni, et teadlaste nõu riigi juhtimisel senisest enam küsitaks ja ka kuulda võetaks? Selle teema üle arutati oktoobris Riigikogus toimunud teaduspoliitika konverentsil „Teadus kui Eetsi arengumootor (IV). Targalt riiki juhtides“.

Peale selle, et raha on vähe, on tihti probleemiks kaasamise õige aeg ja valikulisus ettepanekutega arvestamisel. Eri vaateid olukorrale ja kuidas seda parandada, arutasid Vikerraadio Reporteritunnis töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski, Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land, Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel ja riigikogu juures tegutseva Arenguseire Keskuse uuringute juht Meelis Kitsing.

Saadet saab järelkuulata siit: http://vikerraadio.err.ee/v/reporteritund/saated/8ee86b31-d5bc-4f08-a92d-24a33b8ba9fc/reporteritund-teadlaste-rollist-riigi-otsuste-tegemisel

Novaatoris ilmunud artikkel konverentsist: http://novaator.err.ee/635508/teaduspohine-poliitika-voiks-alguse-saada-nn-teadlaste-liisimise-susteemist

Kommenteerimine on suletud