Euroopa 2017. aasta kõige uuendusmeelsemad linnad on Pariis, Tallinn ning Tel Aviv

Eelmisel nädalal autasustati Lissabonis Euroopa 2017. aasta innovatsioonipealinna võitjaid. Innovatsioonipealinna (iCapital) tiitli koos miljoni euro suuruse preemiaga sai Pariis. Teise ja kolmanda koha vääriliseks tunnistati Tallinn (Eesti) ja Tel Aviv (Iisrael), neid mõlemat premeeriti 100 000 euroga. Auhinnaraha on ette nähtud selleks, et veelgi süvendada ja laiendada tunnustuse pälvinud linnade uuendustegevust.

Konkursi sõel oli tihe – osales 32 linna 17 riigist. Konkursi võitja ning teise ja kolmanda koha omaniku valimisel kümne finalisti seast olid kaalukeeleks uued algatused, mida hakati rakendama pärast 1. jaanuari 2016. Võitjad määras kindlaks ülikoolide ja ärisektori esindajatest koosnev sõltumatute ekspertide rühm. Võitjate väljaselgitamisel pälvisid eelkõige tähelepanu linnad, kes on valmis katsetama uusi kodanikukeskseid algatusi, mille eesmärk on leida lahendusi nende jaoks olulistele ühiskondlikele probleemidele.

Tallinna tunnustatakse julguse eest katsetada enda peal võimalikke murrangulisi tehnoloogialahendusi. Linn on toetanud nii juhita autode, pakirobotite kui ka sõidujagamise kasutuselevõttu. Lisaks on Tallinnas rakendatud uudset e-residendi süsteemi, mis võimaldab kohalikel elanikel ja ettevõtjatel teha tihedat koostööd välismaiste ettevõtjatega.

Konkurssi rahastati Horisont 2020 programmist „Euroopa muutuvas maailmas – kaasav, innovatiivne ja kaasamõtlev ühiskond“

Lähem info: https://ec.europa.eu/research/prizes/icapital/index.cfm  ja http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4363_et.htm

Ülle Must,Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud