„Nutikas“, „Rakett 69“, „Uudishimu tippkeskus“ ja „Leiutades Eestit“ – raadio ja telesaated, mis valmivad koostöös Eesti Teadusagentuuriga

Möödunud neljapäeval, 7. septembril alustas Vikerraadios teist hooaega keskpäevase arutelusaate Uudis Pluss rubriik „Nutikas“, kus igal nädalal kell 13.10 tutvustatakse teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt, fookusega nutikale spetsialiseerumisele. Saatejuht on Lauri Varik. Saate valmimist toetab valdkondliku TA tegevuse toetamise programm RITA. Kuula saateid: http://vikerraadio.err.ee/l/nutikas

“Rakett 69″ 7. hooaja võitja on Karl Vilhelm Valter.

Käimas on registreerimine teadusvõistluse „Rakett 69“ tiimidesse. Saatemeeskond kutsub kõiki põhikooli lõpetajaid, gümnasiste ja noori tudengeid:„Registreeri ennast siin ja pane väljalennuks vaim valmis. Skafandrid läikima ja võistlusse! Plahvatused, vinged katsed, kiired näpud, terav mõistus ja palju nalja – see on “Rakett 69″!“ Registreerimine kestab 10. oktoobrini 2017. Avasaate salvestus on 15.-16. oktoobrini Tartus AHHAA keskuses. Vaata lähemalt: http://rakett69.ee/

Alates 7. septembrist on neljapäeva õhtuti kell 21.40 ETVs eetris uus teadussaade sarjast „Uudishimu tippkeskus“, mis sai teoks tänu Eesti Teadusagentuuri programmi TeaMe+ rahstusele. Saate toimetajad on Marju Himma ja Randel Kreitsberg, režissöör Margo Siimon. Tootja Vesilind OÜ.

Saatejuhi Eeva Esse juhtimisel vaadatakse üle Eesti teadlaste töö, veel enam aga arutatakse, kus seda teadustööd rakendada annab ning millised takistused peab teadus ületama laborist meie kasutusse jõudmisel. Teadlased kutsutakse laborist välja seiklema ning teadussaavutusi tutvustama.

Toimetaja Marju Himma sõnul  ei alga ega lõppe saade ETV eetris, sest teadust on nii palju, et see lihtsalt ei mahuks ära ühte pooltundi. „Uudishimu tippkeskus“ saadab igal nädalal tele-eetris olevad teemad edasi ERRi teistesse kanalitesse – ERR Novaatorisse, sotsiaalvõrgustikesse ja Raadio 2 saatesse „Agenda“. Vaata lähemalt:

http://etv.err.ee/l/elusaated/uudishimu_tippkeskus
https://www.facebook.com/uudishimutippkeskus
https://www.facebook.com/eestitelevisioon

Alates 10. septembrist jõuab pühapäeva õhtuti,  enne “Aktuaalse kaamera” põhisaadet ETV eetrisse lühifilmide sari “Leiutades Eestit”, mis tutvustab vaatajatele väikeste leiutajate suuri mõtteid. Sari on laste kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Teadusagentuuri korraldatud õpilasleiutajate riiklikul konkursil osalenud 6-12-aastastest lastest valiti välja 40, kellest valmisid dokumentaalsed lühiportreed, mis aitavad avada tänaste laste mõttemaailma ning viivad vaatajad Eestimaa erinevatesse nurkadesse, ja – keskkondadesse,” selgitas projekti ERRi poolne juht Marje Jurtšenko.

„Leiutajate konkurss toob suurepäraselt esile noorte inimeste võime märgata ja mõista ümbritsevat ning püüde seda paremaks muuta. Samuti võimaldab see nutikaid lapsi ja nende juhendajaid tunnustada. Äsja valminud minidokumentaalid innustavad ja julgustavad paljusid – keda leiutama ja keda leiutajat juhendama,”  rääkis Eesti Teadusagentuuri õpilasleiutajate konkursi koordinaator Margit Lehis

Vaata ja kuula häid teadussaateid!

Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud