Euroopa noorte teadlaste konkursi parimad on selgunud

Täna keskpäeval kuulutati Estonia kontserdisaalis välja Euroopa noorte teadlaste konkursi  parimad. Peapreemiad andsid üle president Kersti Kaljulaid ja Euroopa Komisjoni teadusuuringute ja innovatsiooni peadirektoraadi juhtRobert-Jan Smits.

Konkursist võttis osa 146 õpilast 38st riigist 89 uurimistöö ja -projektiga.  Noori teadlasi paelusid enim keskkonna- ja meditsiiniküsimused, aga ka turvalisus ning tehisintellekti ja robotite tõhusam kasutuselevõtt.

President Kersti Kaljulaid ütles peapreemiaid üle andes, et usub teadusesse, mis on suunatud inimeste ja ühiskonna hüvanguks. „Ma usaldan oma lapsed ja lapselapsed teie teadmiste hoolde ja loodan, et teie kui tuleviku teadlased seisate inimkonna eest ja hoiate meie planeeti elukõlbuliku ning turvalisena“.

Fotol on Robert-Jan Smits, president Kersti Kaljulaid ja konkursi noorim osavõtja Danish Mahmood Kanadast, kes võitis ühe kolmest peapreemiast.
Foto Sven Tupits

 

„Me soovime, et Euroopa liiguks teaduse ja tehnoloogia esirinnas ja just noored teadlased on võti selleks,“ ütles Robert-Jan Smits oma tervituskõnes „Vajame teadlasi, kes suudavad toime tulla inimkonna ees olevate probleemide lahendamisega ja loodetavasti annavad konkursi osalejad oma teadmiste, pühendumuse ja entusiasmiga sellesse oma panuse.“

Välja anti üheksa rahalist preemiat ning teadusasutuste eripreemiad (EIROForum, Euroopa Kosmoseagentuur, CERN, PRACE jne). Eestipoolsed eripreemiad pani välja Haridus- ja Teadusministeerium ning Tallinna linn.

Esimene preemia – 7000 eurot

Karina Movsesjan (18)  – Tšehhi vabariik;   töö „RAD51 valgu mutatsioonide roll vähi arengus“ (The role of RAD51 mutations in cancer development).

Ehkki RAD51 valk parandab homoloogilist rekombinatsiooni kasutades väga tõsiseid DNA kahjustusi, on siiani ebaselgeks jäänud RAD51 valgu mutatsioonide seos mitmete kasvajatüüpidega. Tänu uurimistöö käigus tehtud biokeemilisele analüüsile RAD51 S121Y mutatsiooni kohta, mis leiti emaka kartsinosarkoomist, leidis kinnitust, et  RAD51 mutatsioonid soodustavad kasvajate teket.

Adam Jan Alexander Ohneso (20) – Šveits;  töö „Unustatud vangid – esimese maailmasõja tsiviilvangid Korsikal“  (The forgotten prisoners – Civilian prisoners of the Great War in Corsica).

Töös uuritakse kinnipeetud tsiviilisikute saatust ja Šveitsi rahumissioonide rolli Korsikal aastatel 1914-1918. Fakt, et esimese maailmasõja ajal peeti Prantsusmaal kinni tuhandeid tsiviilisikuid, ei ole laialt teada. Uurimistöö tulemused juhivad tähelepanu unustatud vangidele ja meenutavad meile neutraalsete riikide ja Rahvusvahelise Punase Risti humanitaarabi rolli ning panevad meid mõtlema praeguste sõjatsoonide vangide olukorra üle.

Danish Mahmood (14) – Kanada; töö W.I.N.I.T.S. Traadita omavahel ühendatud mitte-invasiivne triaaži süsteem(Wireless Interconnected Non-Invasive Triage System).

W.I.N.I.T.S. on igati taskukohane elutähtsate näitajate jälgimise süsteem, mis põhineb uuenduslikul kaasaskantaval biomeditsiinilisel seadmel W.I.N.I.T., mis kinnitatakse patsiendi sõrme külge ja see mõõdab reaalaajas vererõhku (mansetita), pulssi, vere hapnikusisaldust (SpO2) ja kehatemperatuuri.

Aparaat edastab reaalajas uuenevaid andmeid patsiendi elutähtsate näitajate kohta seadmel oleva väikse kuvari kaudu parameedikutele ja haiglatöötajatele, mistõttu pole vajadust patsiendi seisu korduvalt kontrollida.

Teine preemia  – 5000 eurot

Kamil Humański (18) –  Poola;  töö „Kesk-ordoviitsiumi – vara-siluri ajastu okasnahksete taksonoomiline mitmekesisus Siljansringenis Rootsis“ (Taxonomic diversity of the Middle Ordovician – early Silurian echinoderms from Siljansringen, Sweden).

Yana Zhabura (17) – Ukraina;  töö  „Kolmjalgmanipulaatori tehnilise võimekuse parandamine“ (Enhancement of technical capabilities of delta robot).

Colette Benko (16) – Kanada; töö „Uuenduslik laste vähktõve ravi: epigeneetika diferentseerumise esilekutsumiseks“ (Novel Pediatric Cancer Therapy: Targeting Epigenetics to Induce Differentiation).

Kolmas preemia – 3500 eurot

“Florian Cäsar (19) ja Michael Plainer (19)  – Austria;  töö „Sigma – Kuidas arvutid õpivad?“ (Sigma – Learning how computers learn).

Chavdar Tsvetanov Lalov (17) –  Bulgaaria; töö „Ennast vältivate kõnnakute ja ühendava konstandi struktuur“      (The structure of self-avoiding walks and the connective constant).

Arne Jakob Geipel (16),  Matthias Paul Grützner (16),  Julian Egbert (16) – Saksamaa; töö „Vedelikujuga tabab koredat pinda – erakordse ja stabiilse lainetuse teke“  (Liquid stream hits rough surfaces – showing an extraordinary and stable wave pattern).

Haridus- ja Teadusministeeriumi eripreemia:

Gustav Møller Grimberg (19) – Taani; töö „Võrdleva entroopia analüüsi kasutamine keelte ajaloolise lahknevuse dateerimiseks ja kvantifitseerimiseks“    (Use of comparative entropy analyses for dating and quantifying historical divergences between languages)

Tallinna linna eripreemia

Luís Miguel Afonso Pinto (17), Beatriz Sampaio Bastião (17), Olavo Filipe Estima Saraiva (16) – Portugal, töö„EasyPark“ (EasyPark)

 

Konkursist:

Konkursi veebileht: https://eucys2017.eu/

Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursile (EUCYS) tulevad igal aastal kokku lootustandvad noored õpilasteadlased.

Lisaks Eestile osales 37 riiki: Ameerika Ühendriigid, Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Egiptus, Gruusia, Hiina, Hispaania, Iirimaa, Iisrael, Island, Itaalia, Kanada, Küpros, Leedu, Luksemburg, Lõuna-Korea, Läti, Norra, Poola, Valgevene, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Slovakkia, Sloveenia, Šveits, Taani, Tšehhi, Türgi, Ukraina, Ungari, Venemaa ja Ühendkuningriik.

Kontakt

Terje Tuisk, tel 511 0356; e-post: terje.tuisk@etag.ee
Signe Ambre, tel 588 48 398; e-post: signe.ambre@etag.ee

Kommenteerimine on suletud