„Nutikas“ rubriik: strateegilised uuringud, partnerlusprogramm ning kvaliteedijuhtimissüsteem Six Sigma

Nutikas“ on Vikerraadioga koostöös sündinud iganädalane raadiorubriik, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.

(Fotod: Pixabay.com)

Mai „Nutikas“ rubriik avas RITA programmist tellitavate rakendusuuringute olemust ning tutvustas lähemalt Tartu ülikooli partnerlusprogrammi ning ettevõtete kvaliteedijuhtimise võimalusi.

04.05.2017 Nutikas. Prototüüp koostöö parandamiseks riigikaitses. Keaty Siivelt 

Tulevikus aitab tarkvaralahendus laiapindse riigikaitse
tagajatel kiiresti tegutseda. Kuidas täpselt, sellest rääkis Vikerraadio “Nutikas” rubriigis lähemalt Keaty Siivelt Riigikantseleist.

11.05.2017 Nutikas. RITA programmi biomajanduse uuring. Karmeli Kütt ja Liisa Ruuder 

Aastatel 2010-2014 oli Eesti biomajandussektoris loodav lisandväärtus võrreldes Euroopa keskmisega kaks kuni kolm korda väiksem. Kavandatav RITA programmi uuring selgitab välja Eesti biomajanduse ja selle põhiliste väärtusahelate arenguvõimalused. Lähemalt rääkisid Vikerraadio “Nutikas” rubriigis maaeluministeeriumi nõunik Karmeli Kütt ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna nõunik Liisa Ruuder.

18.05.2017 Nutikas. TÜ ja Swedbanki partnerlusprogramm. Kristel Reim ja Grete Kotkas 

teadusasutuste koostöö võib olla märksa laiem kui üksnes arendusprojektide ühiselt ellu viimine. Koostöö võib toimuda ka õppekavade kujundamisel, külalislektoritena loengute andmisel ning tudengite praktikakohtade pakkumisel. TÜ Partnerlusprogramm ongi loodud selleks, et koostöö toimuks ettevõttega võimalikult mitmekülgselt. Vikerraadio “Nutikas” rubriigis rääkisid koostööst lähemalt Swedbanki karjäärikeskuse juht Grete Kotkas ja TÜ tehnoloogiasiirde talituse juht Kristel Reim.

25.05.2017 Nutikas. Kvaliteedisüsteem Six Sigma. Rait Rand ja Andres Kiitam 

Kuidas tagada tootmisettevõttes kvaliteetsed ja kulusäästlikud tööprotsessid? Üks võimalus selleks on kasutada SixSigma kvaliteedisüsteemi, mis aitab faktipõhist analüüsi kasutades puudused süsteemist kõrvaldada. Lähemalt rääkisid Vikerraadio “Nutikas” rubriigis TTÜ emeriitprofessor Andres Kiitam ja Baltimaade üks vähestest Lean Six Sigma ekspertidest Rait Rand.

*Eesti Teadusagentuuri ja ERR-i koostöös on 2016. a sügisest Vikerraadio eetris igal neljapäeval rubriik „Nutikas“, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt. Saatelõigus avavad teadlased lühidalt oma valdkonna tulevikusuundi, millel võiks ettevõtluses rakendust olla. Ettevõtjad räägivad aga sellest, kuidas neil on õnnestunud koostöös teadlastega oma toodetele või teenustele suuremat lisandväärtust anda. Saatelõigud on järelkuulatavad Vikerraadio veebilehel http://vikerraadio.err.ee/l/nutikas

Piret Ehrenpreis

Kommenteerimine on suletud