Koolitused uussisserändajatele

Eesti riik pakub uussisserändajatele võimalust osaleda tasuta kohanemisprogrammis, mille eesmärk on aidata Eestisse saabuvatel välismaalastel võimalikult kiirelt ning mugavalt omandada Eestis edukaks hakkamasaamiseks vajalikud esmased teadmised ja oskused. Programmis on võimalik osaleda kõikidel Eestis vähem kui viis aastat seaduslikul alusel elanud uussisserändajatel, kelle on programmis osalema suunanud Politsei- ja Piirivalveamet.

Kohanemisprogramm koosneb erinevatest lühikestest ja interaktiivsetest koolitusmoodulitest, mis sisaldavad elulisi praktilisi näiteid ning aitavad õpitut paremini mõista ning omandatud teadmisi igapäevaelus rakendada. Uussisserändajad on oodatud järgmistele moodulitele: baasmoodul, töö- ja ettevõtluse, pere, laste ja noorte teemamoodulid ning A1-taseme eesti keele õpe. Hetkel on ümberkujundamisel õppimise ja teaduse teemamoodulid. Programmi juhib Siseministeerium.

Koolitused toimuvad nii Tallinnas, Tartus kui Narvas inglise ja vene keeles.  Rohkem infot kõigi koolituste kohta leiab veebilehelt www.settleinestonia.ee.

Teaduse teemamoodul oli suunatud eelkõige Eestisse teadusrändega saabunud välisteadlastele, -õppejõududele ja -tudengitele, aga ka kõigile neile, kes on huvitatud Eesti teaduse ja kõrghariduse korraldusega seotud teemadest.

Teadusmoodul andis ülevaate:

  • Eesti teadusinstitutsioonidest- ja korraldusest;
  • erinevatest akadeemilistest võrgustikest ja organisatsioonidest;
  • teadustegevuse rahastamisest Eestis;
  • elamisloa- ja õiguse omandamisega seotud õigusalasest teabest;
  • Eesti ülikoolides rakendatavatest õpetamise tavadest, kursuste ülesehitusest jm.

Inglis- ja venekeelsete koolitusmaterjalidega saab igaüks tutvuda kohanemisprogrammi kodulehel: https://www.settleinestonia.ee/course/view.php?id=13.

Teadusmooduli koolituse kestus on üldjuhul poolteist päeva. Koolitus sisaldab 8 tundi õppetööd (sh praktilisi harjutusi, rühmatöid ja diskussioone) ning kuni 3 tundi interaktiivseid tegevusi, nt mõne Eesti teadusasutuse või teadlase tutvustust. Koolitusel osalejad on tagasisidena öelnud, et see annab hea ülevaate teadusmaastikust ning ka nende eestlastest tuttavad oleksid seetõttu osalemisest huvitatud olnud.

Eelnevatel koolitustel on tekkinud tavaliselt palju küsimusi, mis kogenud koolitajatelt vastused on saanud. Mida vastaksite teie näiteks järgnevatele küsimustele:

  • Kas 2013. aasta kõrgharidusreform põhjustas üliõpilaste vähenemise?
  • Kas ETISe konto saavad endale teha kõik inimesed või ainult ID- kaardi omanikud?
  • Kas on olemas ETISe mobiiliversioon?
  • Mitmes doktorikoolis saab korraga osaleda?
  • Mis vahe on tähtajalisel ja pikaajalisel elamisloal?
  • Millised on reeglid kui üliõpilane tahab taotleda teadusrahastust?

Alates 2015. kuni 2017. aastani oli Eesti Teadusagentuur (ETAg) Siseministeeriumi partner Kohanemisprogrammi teadusmooduli läbiviimisel. ETAgi korraldamisel on toimunud 8 pooleteistpäevast koolitust 76 osalejaga. Huvilisi on olnud peaaegu kõigist maailmajagudest – nii Euroopast, Aasiast, Aafrikast kui Ameerikast.

Koolitatavad leidsid, et kohanemisprogramm, teadusmoodul ja väljatöötatud koolitusmaterjalid on uussisserändajatele väga abistavad ning kasulikud. Tagasisides toovad osalejad välja, et koolitus oli mõjus ja andis vajalikku infot, lektorid olid sõbralikud ning juhendasid, kust asutusest saab vajadusel abi. Kokkuvõtteks lisan Nigeeria osaleja sõnad: „Veetsin hästi aega ja õppisin palju“.

Hetkel toimuvad teadusmooduli arendustegevused ning peagi kuulutab Siseministeerium välja uue hanke partnerite leidmiseks. Teavet teadusmooduli koolituste kohta võib otsida sügis-talvel kohanemisprogrammi kodulehelt www.settleinestonia.ee.

Kohanemisprogrammi rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist, Varjupaiga-, Rände- ja Integratsioonifondist ja riigieelarvest.

Koostas
Kersti Sõgel
Eesti Teadusaegntuur
kersti.sogel@etag.ee

Kommenteerimine on suletud