„Nutikas“ rubriik aprillis: ülikoolide uued laborid, Tark Linn ja vetikareaktorid

06.04 – Timo Kikas ja Liina Joller. Vetikad korstnasuitsu puhastajana

Vetikad võivad ka korstnasuitsu puhastada. Eesti Maaülikool arendab koostöös idufirma Power Algae OÜ-ga bioloogilist filtrit, milles on võtmeroll just mikrovetikatel. Sel kevadel on algamas vastav pilootprojekt. Vikerraadio rubriigis “Nutikas”* rääkisid teemast lähemalt Eesti Maaülikooli bioenergeetika professor Timo Kikas ja Liina Joller Power Algae OÜ-st

Foto: Wikimedia

13.04 – Andres Kuusik ja Kaidi Reedi. Neuroturundus

 

Foto: Pixabay.com

Kuidas me tegelikult reklaame vaatame ning mis nende puhul pilku püüab? Tartu ülikooli tarbijakäitumise laboris on võimalik teaduslikult mõõta ja analüüsida, mis ja kuidas inimeses tegelikult positiivset emotsiooni tekitab ja millises järjekorras erinevat infot nähakse. See võimaldab koostada ettevõttel kõige optimaalsemaid turundusmaterjale, mis kliendi ootustele vastavad. Kuidas see kõik käib, sellest rääkisid Vikerraadio “Nutikas” rubriigis lähemalt TÜ turunduse õppetooli juhataja Andres Kuusik ja meediaagentuuri Initiative uuringujuht Kaidi Reedi.

20.04 – Margus Lopp Hallar Meybaum TTÜ tööstuskeemia labor       

 

Foto: Pixabay.com

Tallinna Tehnikaülikooli vastavatud tööstuskeemia labor avab uusi võimalusi ettevõtete ja teadusasutuste koostöös, võimaldades ülikoolis leiduvaid kompetentse varasemast hõlpsamalt tööstuse heaks tööle panna. Lähemalt rääkisid neist võimalustes Vikerraadio rubriigis “Nutikas” TTÜ orgaanilise keemia professor Margus Lopp ja Keemiatööstuse Liidu juht Hallar Meybaum.

27.04 – Tartus tehakse vanad majad targaks Rein Ahas Raimond Tamm

Tartu saab endale peagi targa linnaosa. Esimene targaks renoveeritud maja peaks valmima kevadel. Milline roll on seejuures teadlastel, sellest rääkisid Vikerraadio rubriigis “Nutikas” lähemalt Tartu Ülikooli inimgeograafia professor Rein Ahas ja Targa Tartu projektijuht Raimond Tamm.

Foto: Tartu linn

 

*Eesti Teadusagentuuri ja ERR-i koostöös on 2016. a sügisest Vikerraadio eetris igal neljapäeval rubriik „Nutikas“, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt. Saatelõigus avavad teadlased lühidalt oma valdkonna tulevikusuundi, millel võiks ettevõtluses rakendust olla. Ettevõtjad räägivad aga sellest, kuidas neil on õnnestunud koostöös teadlastega oma toodetele või teenustele suuremat lisandväärtust anda. Saatelõigud on järelkuulatavad Vikerraadio veebilehel http://vikerraadio.err.ee/l/nutikas

 

Piret Ehrenpreis
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud