Euroopa Parlamendi tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni (ITRE) raport toob välja mitmed EL raamprogrammi Horisont 2020 kitsaskohad

Euroopa Parlamendi tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni (ITRE) raport toob välja mitmed EL raamprogrammi Horisont 2020 kitsaskohad, rõhutades samas sotsiaal- ja humanitaarteaduslike uuringute vajalikkust ühiskonna ees seisvate probleemide lahendamisel.

ITRE raporti esialgne versioon “The Assessment of Horizon 2020 Implementation in View of its Interim Evaluation and the Framework Programme 9 proposal” (2016/2147(INI))”  toob välja kuus peamist probleemi EL raamprogramm Horisont 2020 rakendamisel:

1. Üle-taotlemine – võrreldes EL 7. raamprogrammiga on oluliselt langenud taotluste edukus
2. Kolmandate riikide osalus on kahanenud poole võrra
3. Projektide mõju ebamäärane defineerimine – terved uurimisvaldkonnad on olulisel määral H2020st välja jäänud selle tõttu, et väärtus, mida nad toovad ühiskonnale, ei kajastu hetkel mõju ja innovatsiooni definitsioonides
4. Euroopa teadusruumi fookuse kadumine
5. Suundumine innovatsiooni surmaorgu – lõhe uuenduslike toodete väljaarendamise ning nende kommertsialiseerimise vahel kasvab.
6. Osaluse laiendamine – lõhe erinevate liikmesriikide vahel kasvab.

Raport rõhutab, et sotsiaal- ja humanitaarteaduste alane uurimistöö on oluline ühiskonna ees olevate pakiliste probleemide lahendamisel ning seda tuleks arvestada järgmise EL teaduse ja tehnoloogia alase raamprogrammi ettevalmistamisel. Raportis öeldakse, et sotsiaal- humanitaarteadustest on kasu raamprogrammi kõigis valdkondades – näiteks selliste väljakutsete, nagu terrorism, populism, rändevood ja ebavõrdsus, lahendamisel. Siinjuures rõhutatakse, et sotsiaal-humanitaarteaduste integreerimine valdkondade vahelistesse projektidesse tähendaks sellelaadse teadustöö planeerimist algusest peale. Seetõttu tehakse Euroopa Komisjonile ettepanek kas kehtestada sotsiaal-humanitaarteadustele valdkonnavaheliste projektide eelarvetes mingi kindel määr või  luua hindamise allkriteerium, mis kindlustaks sotsiaal-humanitaarteadlastele osaluse.

 

Ülle Must
Ulle.must@etag.ee

Kommenteerimine on suletud