Brüsseli büroo korraldas kaks EE ELi Nõukogu eesistumise TAI prioriteete tutvustavat üritust Brüsselis 7.02.2017

Eesti Teadusagentuuri Brüsseli büroo eestvedamisel korraldati 7. veebruaril Brüsselis asuvate teiste riikide teadus- ja arendustegevuse büroode võrgustikus (ingl Informal Group of RTD Liaison Offices, edaspidi IGLO) kaks Eesti ELi Nõukogu eesistumise prioriteete teaduse ja innovatsiooni (edaspidi TAI) valdkonnas tutvustavat üritust. Eesti teadusatašeed Euroopa Liidu (ELi) juures, Maia-Liisa Anton ja Ursula Tubli, esinesid ettekannetega IGLO juhatuse koosolekul ja ka IGLO Openil ehk IGLO igakuisel laiemale kuulajaskonnale suunatud üritusel. Lisaks arvukale osalejate ringile teistest riikidest olid ettekannetele järgnenud arutelusid nõuga toetamas Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi nõunikud Maria Reinfeldt ja Toivo Räim.

Teadusvaldkonnas on Eesti eesistumise ajal põhiteemaks EL teadusuuringuid ja innovatsiooni rahastava raamprogrammi Horisont 2020 vahehindamine. Samal ajal valmistatakse ette järgmist EL mitmeaastast eelarvet, millega määratakse ka järgmise TAI raamprogrammi põhisuunad ja eelarve maht. Vahehindamise tulemusel tahetakse näidata, kuidas teadus aitab lahendada ühiskonna ees seisvaid olulisi väljakutseid ja parandab inimeste heaolu.

Eesti keskendub eesistumise ajal TAI valdkonnas kahele prioriteedile:

  • Tipptasemel teaduse mõju ja väärtus ühiskonnale.
  • Horisont 2020 rahastatavate teadus-, arendus-ja innovatsioonipoliitikateaduse ja innovatsiooni koostöövõrgustike sidususe ja avatuse suurendamine.

Need kaks teemat on tähelepanu all läbi eesistumise, olles teadusministrite mitteametliku kohtumise arutelu põhifookuses juulis ja tippteaduse mõjule ja väärtusele keskenduval konverentsil oktoobris Tallinnas.

IGLO juhatuse koosoleku arutelust võtsid osa 30 inimest, sh 25 Brüsseli TA büroode juhti, kes jagasid oma riigi eesistumise kogemust ja andsid soovitusi Eesti eesistumiseks. Diskussioonis anti positiivset tagasiside ja tunnustati Eesti ELi Nõukogu eesistumise prioriteetide aktuaalsust ja kohasust. Euroopa Komisjonile Eesti eesistumise prioriteetide ja seisukohtade paremaks kommunikeerimiseks soovitati teha koostööd teiste riikidega. Samuti rõhutati koostöö vajadust praeguse ja järgmiste eesistujatega. Tunti huvi, milline on Eesti positsioon osaluse laiendamise meetme osas ning millised on koostöökohad riikide rahandusministeeriumitega ja EL-i Nõukogu eelarve töörühmaga Horisont 2020 rahastamisega seonduvalt.

IGLO Openil osales 60 inimest, peamiselt IGLO võrgustikust, kuid ka teistest Brüsselis asuvatest ühendustest, piirkondlikest büroodest, ELi juures olevate teiste riikide alaliste esindustest, ülikoolidest, Euroopa teadusülikoolide võrgustikust GUILD ja teaduse rahastamisasutustest. Esitati küsimusi innovatsioonilõhe käsitlemise kohta Eesti eesistumise ajal. Samuti tunti huvi, kuidas Eesti eesistujana on planeerinud teaduse mõju ja väärtust käsitlevaid arutelusid ning kuidas arvestab Euroopa Komisjoni algatuste ja tegevustega.

 

Kadri Sirg
ETAg-i Brüsseli büroo juht, kadri.sirg@etag.ee

Annika Eskusson
ETAg-i Brüsseli büroo püsistažöör, annika.eskusson@etag.ee

Kommenteerimine on suletud