Noored leiutasid sel aastal talvekoolis lahendusi toiduga seotud probleemidele

Reedel lõppes Tartus 4. jaanuaril alanud noorte leiutajate talvekool 2016. aasta õpilasleiutajate riikliku konkursi ja Eesti Rahvusringhäälingu konkursi „Eesti otsib leiutajat!“ neljanda kuni üheksanda klassi parimatele.

Kolme päeva jooksul tutvusid noored leiutamise abc-ga alates probleemi leidmisest, sihtgrupi määratlemisest ja lahendusideede väljamõtlemisest kuni valmis toote ja turundamiseni. Praktiliste ülesannete käigus kogeti, kui oluline on toote sünni juures meeskonnatöö oskus ning missugune on selles protsessis disaineri, inseneri ja turundaja roll. Talvekooli lõpuks valmis igal meeskonnal ka oma toote ideest mudel.

Selle aasta laagri läbivaks teemaks oli toiduga seotud teadus ja tehnoloogia. Talvekoolis osalejad otsisid ajakirjandusest selle valdkonnaga seotud probleeme ning leiutasid neile lahendusi. Teise laagripäeva lõpuks valmisid mudelid, mis lahendavad näiteks puuviljade saastumise probleemi, vähendavad liigse suhkrusisaldusega toodetes suhkru kogust ning aitavad vajadusel toitu kiirelt ja mugavalt hapendada jne.

Rakenduspõhiseid taustateadmisi käisid noored esimesel laagriõhtul kogumas Eesti Maaülikooli mikromeiereis, kus valmistati jäätist ja prooviti toidu vaakumisse pakendamist ning tutvuti meiereis tehtavaga laiemalt. Traditsiooniline külaskäik toimus ka öisesse Ahhaasse. Teise päeva õhtukülaline oli Tallinna Tehnikaülikooli Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlane Kristel Vene, kes andis ülevaate toiduainete tehnoloogiast laiemalt ning juhendas lõhnade töötuba.

Talvekooli jooksul meeskonnatöödena valminud ideede mudeleid tutvustasid noored leiutajad reedel, 6. detsembril kell 12 Tartu Kunstikooli ruumides. Esitlusele olid oodatud osalejate pereliikmed ja kõik teised huvilised. Õpilasi juhendasid talvekoolis noored insenerid, tootedisainerid ja turundusspetsialistid.

Seekordne noorte leiutajate talvekool toimus üheksandat korda, seda korraldab Eesti Teadusagentuur ja rahastab Haridus- ja Teadusministeerium.

 

Lisainfo:
Margit Lehis
Tel 520 3270
E-post: margit.lehis@etag.ee

Kommenteerimine on suletud