Eesti Teadusagentuur jagab Science Europe esindajate muret Euroopa teadusuuringute programmi Horisont 2020 eelarve kärpimise pärast

Euroopa teadusagentuuride ja suurte teadusorganisatsioonide ühendus Science Europe saatis Euroopa poliitikutele märgukirja, milles hoiatab Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammi Horisont 2020 eelarve jätkuva kärpimise eest.

Möödunud aastal kärpis Euroopa Komisjon Horisont 2020 eelarvet 2,2 miljardi euro võrra selleks, et osaliselt rahastada Euroopa Strateegiliste Investeeringute fondi  (EFSI).  Märgukirjas rõhutatakse tungivalt, et teadusuuringute rahastamiseks ei ole sobilikud mitte laenud vaid uurimistoetused ning Euroopa Liidu teadusuuringute programmi Horisont 2020 eelarve vajab kaitset uute võimalike kärbete eest.

Eesti Teadusagentuuri juhi Andres Koppeli sõnul  väärib  Science Europe märgukiri Horisont 2020 eelarve kaitseks Euroopa poliitikute täit tähelepanu.  „Märgukirja ajendiks on tõsine mure sellepärast, et Euroopa ühise teaduspoliitika suunajad ei kärbiks tiibu Euroopat edasi viivatel teadusuuringutel ning innovatsioonitegevustel. Eriti halvasti mõjutaksid kärped neid riike, kelle teaduse jaoks on  rahvusvaheline koostöö nende väiksuse või arenguvajaduste tõttu iseäranis oluline. Eesti teadlaskonnale ja väikeettevõtjatele oleksid H2020 uued kärped väga halvaks uudiseks,“ kinnitas Andres Koppel.

Horisont 2020 on maailma suurim teadus- ja arendustegevust ning rahvusvahelist koostööd toetav programm. Programmi eelarve aastateks 2014–2020 oli programmi alguses ligikaudu 80 miljardit eurot, millega toetatakse tipptasemel teadust, teaduse abil ühiskonnaprobleemidele lahenduste otsimist ning juhtpositsiooni saavutamist tööstuses. Kolmepoolsetel läbirääkimistel EFSI rahastamiseks vähendati 2015. aastal Horisont 2020 eelarvet 2,2 miljardi võrra.

Kuigi konkurents programmi rahadele on ülikõrge, on Eesti taotlejad olnud väga edukad ja saanud oma projektidele toetust juba rohkem kui 52 miljonit eurot (seisuga 31.05.2016).

Link märgukirjale:

http://scieur.org/h2020-statement

Lisainfo:

Andres Koppel, ETAg juhatuse esimees, tel: 731 7340,  e-post: andres.koppel@etag.ee

Faktid H2020 ja EFSI kohta:
H2020 kogueelarve jooksevhindades oli 2013 aastal 80 miljardit. Allikas:http://ec.europa.eu/research/horizon2020/pdf/press/fact_sheet_on_horizon2020_budget.pdf)

Kolmepoolsetel läbirääkimistel EFSI rahastamiseks vähendati 2015. aastal Horisont 2020 eelarvet 2,2 miljardi võrra.  (Vt kahttp://era.gv.at/object/document/1914)

Allikas: https://era.gv.at/object/news/1876

Horisont 2020 eelarvekärped 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisainfo:

Science Europe (SE) on Euroopa teadust rahastavate organisatsioonide ja  suurte teadusasutuste ühendus, mille eesmärk on toetada Euroopa teadusruumi ja liikmete huve esindades  kujundada Euroopa teaduspoliitikat. Science Europe’i liikmete hulka kuulub 50 organisatsiooni 27 riigist.

Eesti Teadusagentuur on üks Science Europe’i asutajaliikmetest. Eesti teadlased on esindatud  mitmetes SE teaduskomiteedes ja töörühmades.

 

Kommenteerimine on suletud