Brüsseli büroo edastatavad teadusuudised (august 2016)

 

Üldised teadusuudised

Euroopa teadusülikoolide liidu (LERU) ettepanekud Horisont 2020 parandamiseks

29. augustil avaldas Euroopa teadusülikoolide liit (ingl. the League of European Research Universities – LERU) teate, milles kutsub üles suurendama alt üles lähenemisviisi ja teaduskoostööl põhinevate teadusuuringute osakaalu Horisont 2020 tööprogrammides, eriti II (juhtpositsioon tööstuses) ja III (ühiskonnaprobleemid) samba puhul.
LERU teeb ettepaneku rakendada tasakaalustatumat tehnoloogilise valmiduse astme jaotust erinevates 2018-2019 tööprogrammide taotlusvoorudes, eriti II ja III samba puhul. Tuginedes 2014-2015 ja 2016-2017 taotlusvoorude analüüsile, LERU väidab, et eriti III samba, kuid ka II samba puhul, on ebaproportsionaalne kalduvus kõrgema tehnoloogilise valmiduse astmega (skaalal ühest üheksani, enamasti viis ja enam) projektide poole. See võib kahjustada võimalusi edendada kõige innovatiivsemaid, koostööl põhinevaid teadusuuringuid. See võib soodustada lühiajalise rakendusega teadusprojekte ning viia majandusliku ja ühiskondliku mõju riske hoiduva lähenemiseni.
Huvilised võivad tutvuda LERU uudisega.

Ühendkuningriikide valitsus tagab T&A projektide Brexiti-järgset rahastamist

Ühendkuningriikide valitsus on teatanud, et teadlased võivad kindlustundega jätkuvalt taotleda Horisont 2020 toetust. Projektid, mis jätkuvad pärast Brexitit, saavad toetust riiklikest allikatest. Valitsus üritab teadaandega hajutada ülikoolide ja teadusasutuste hirme, et nad kaotavad ELi rahastuse enne ja pärast Brexitit.
Huvilised võivad tutvuda Ühendkuningriikide valitsuse avaldusega ja Science Business’i artikliga.

Brošüür Horisont 2020 e-infrastruktuuri projektidest

Euroopa Komisjon on avaldanud brošüüri, mis näitab, kuidas Horisont 2020 2014-2015 tööprogrammi raames rahastatud e-infrastruktuuri projektid aitavad teadlastel lahendada kliimamuutustest tingitud probleeme.

RESAVER – üleeuroopaline teadlaste pensionifond

Loodud on üleeuroopaline teadlaste pensionifond RESAVER. 2015. aasta Euroopa teadusruumi (ingl. European Research Area – ERA) tegevuskavas rõhutati teadlastel esinevaid sotsiaalkindlustusega seotud takistusi, mis pidurdab nende karjääri ja liikuvuse väljavaateid. Seetõttu loodi konsortsium, et luua üleeuroopaline pensionifond, mida Horisont 2020 on rahastanud 4 miljoni euroga ja mis võimaldaks teadlastel töökohta vahetades ja riigipiire ületades jääda seotuks sama pensionisüsteemiga.
Huvilised võivad tutvuda SwissCore’i uudisega.

Aruanded, analüüsid

Euroopa Teadusnõukogu rahastatud projektide analüüs

Euroopa Teadusnõukogu Rakendusamet (ingl. European Research Council Executive Agency – ERCEA) avaldas kvalitatiivse analüüsi 199 toetuse saanud lõpetatud projektist. Analüüsi eesmärk oli hinnata, kas Euroopa Teadusnõukogu (ingl. European Research Council – ERC) on oma eesmärki täitnud ja rahastatud projektid on viinud läbi eesliini-, suure riski ja suure kasuteguriga uuringuid.
Uuring järeldab, et ERC projektid viivad suure teadusliku mõju ja murrangulise teaduseni. 71% vaadeldud projektidest viisid teadusliku läbimurdeni või suure teadusliku edusammuni. 7% ERC projektide publikatsioonidest kuuluvad 1% enim tsiteeritud publikatsioonide hulka.
Huvilised võivad tutvuda SwissCore’i uudisega.

Teadusuuringute Ühiskeskuse (JRC) raport “Kvanttehnoloogiad: mõju Euroopa poliitikale”

Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskus (ingl. Joint Research Centre – JRC) on avaldanud raporti, milles selgitatakse välja kvanttehnoloogiate kasvuga kaasnevad poliitilised küsimused. Vaatluse alla on võetud kolm valdkonda: turvaline kommunikatsioon, andmetöötlus ja simulatsioon, ning seire ja ajastus. Neid teemasid arutatakse uute küsimuste püstitamiseks ja arutelu elavdamiseks.

Konsultatsioonid

Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) vahehindamise konsultatsioon

26. augustil käivitas Euroopa Komisjoni hariduse ja kultuuri peadirektoraat Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (ingl. European Institute of Innovation and Technology – EIT) vahehindamise raames konsultatsiooni.
Konsultatsiooni eesmärk on tagada, et lisaks organisatsioonidele ja üksikisikutele, kes on otseselt seotud EIT tegevustega, oleksid laiemad sidusrühmad ja üldsus kaasatud EIT tulevikusuuna kujundamisesse. Vastatakse küsimustele, kas EIT tõepoolest toetab uute võrgustike loomist ja koostööd erinevatest riikidest pärit maailmatasemel partneritega ning kas EIT aitab kaasa Euroopa innovatsioonisuutlikkusele.
Konsultatsiooni tulemused on sisendiks EIT vahehindamisele. Euroopa Komisjon avaldab töödokumendi, sealhulgas konsultatsiooni tulemuste kokkuvõtte, 2017. aasta keskpaigaks.
Konsultatsioon lõpeb 14. novembril 2016.
Huvilised võivad tutvuda ERA Austria portaali uudisega.

Innovatsioon

Seminar Euroopa Innovatsiooni Nõukogu (EIC) teemadel

Euroopa Komisjon korraldas 13. juulil 2016 seminari, mis tõi kokku umbes 100 sidusrühma, et arutada Euroopa Innovatsiooni Nõukogu (ingl. European Innovation Council – EIC) konsultatsiooni tulemusi. Seminari eesmärk oli koguda täiendavat infot ning kontrollida, kas konsultatsiooni tulemused kattuvad osalejate seisukohtadega.
Antonio Vicente, Euroopa teaduse ja innovatsiooni voliniku Carlos Moedase kabinetiülem, esitas kolme peamist kontseptuaalset vaatenurka ja viit töösuunda. Erinevad kontseptuaalsed vaatenurgad on järgnevad:

  • rohkem tähelepanu pööratakse murrangulisele innovatsioonile, kuid mitte järk-järgulise innovatsiooni arvelt;
  • Euroopa Innovatsiooni Nõukogu peaks vaatlema kui pingutust luua lihtsam ja parem kasutajaliides;
  • Euroopa Innovatsiooni Nõukogu peaks olema vahend rahastamise järelmeetmete parandamiseks.

Viis töösuunda on järgnevad:

  • teadlikkus ja kättesaadavus;
  • rahastamisvõimalused;
  • hindamise uuringud;
  • järelmeetmed ja juhendamine;
  • järelevalve ja info.

Nendest esimest nelja arutati väikestes gruppides. Rühmad arutasid näiteks, et taotluste hindamised peaksid olema rohkem suunatud turuleviimisele ja personaliseerimisele (intervjuude tegemine, videod). Lisaks on rahastamisvõimalused tihedalt seotud kommunikatsiooniga piirkondlikul tasandil. Hea riiklik kontaktisik ja innovatsiooni tugistruktuurid on selleks vajalikud. Samuti pole veebilehed väga kättesaadavad, innovaatoritel peaksid olema võimalused saada kiireid vastuseid ja helistada kellelegi.
Huvilised võivad tutvuda Euroopa Komisjoni Euroopa Innovatsiooni Nõukogu lehega, kust leiab muuhulgas seminari kokkuvõtte ja presentatsioonid, ning SwissCore’i uudisega.

Tulevaste ja kujunemisjärgus tehnoloogiate (FET) tulevik Horisont 2020-s

Euroopa Komisjon on avaldanud blogipostituse, milles annab ülevaate tulevaste ja kujunemisjärgus tehnoloogiate (ingl. Future and Emerging Technologies – FET) lõppenud konsultatsioonidest ja visandab järgmiseid samme järgmise tööprogrammi kujundamiseks 2017. esimeseks poolaastaks.
Tulevaste ja kujunemisjärgus tehnoloogiate proaktiivse osa (FET Proactive) puhul on analüüsitud konsultatsiooni tulemusi. Enne kui tegeletakse 2018-2020 tööprogrammiga, konsulteeritakse järgmise sammuna nõuanderühmaga (ingl. Advisory Group).
Tulevaste ja kujunemisjärgus tehnoloogiate juhtalgatuste osa (FET Flagships) puhul jätkub arutelu kahel tasandil. Esmalt arutatakse kvanttehnoloogiate juhtalgatust ja Komisjon nimetab ametisse kõrgetasemelise juhtrühma. Teiseks, arutatakse võimalikke teemasid teiseks juhtalgatuseks, võttes arvesse konsultatsiooni tulemusi. Komisjon jätkab konsulteerimist riiklikul ja Euroopa tasandil. Detsembris 2016 toimub Euroopa Komisjoni digitaalvolinik Günther Oettingeri juhtimisel kõrgetasemeline konverents.
Huvilised võivad tutvuda SwissCore’i uudisega.

‘Innovatsiooni kiirtee’ pilootfaasi lõpp

11. augustil teatas Euroopa Komisjon, et rahastab 15 ‘Innovatsiooni kiirtee’ (ingl. Fast Track to Innovation – FTI) projekti 32 miljoni euroga, et tuua innovatiivsed ideed turule. 15 projektis osalevad 70 partnerit 19 erinevast riigist. FTI eesmärk on lühendada toetuse saamiseks kuluvat aega 6 kuuni ning toetada küpseid tehnoloogiaid, mida on juba katsetatud.
Järgmise taotlusvooru tähtaeg on 25. oktoober 2016, mis on ühtlasi kuues ja viimane FTI pilootfaasis. Horisont 2020 2018-2020 tööprogrammi aruetlu raames arutletakse ka FTI skeemi tulevikku. Otsus võetakse vastu järgmise aasta jooksul, võttes arvesse 2015. aasta pilootfaasi taotlusvoorude tulemusi, programmi hinnangut ja Horisont 2020 vahehindamise tulemusi.
Huvilised võivad tutvuda Euroopa Komisjoni uudisega.

 

Koostajad
Kadri Sirg
ETAg-i Brüsseli büroo juht, kadri.sirg@etag.ee

Annika Eskusson
ETAg-i Brüsseli büroo püsistažöör, annika.eskusson@etag.ee

 

Kommenteerimine on suletud