Gruusia koostöö

Paljud Eestiga  50 aastat seotud riigid, keda me hetkel „idapartnerluse“ riikideks kutsume, on järgimas läinud sajandi lõpul Eesti, Läti ja Leedu poolt astutud samme – nad on juba assotsieerunud või on kohe assotsieerumas EL teaduse- ja innovatsiooni raamprogrammiga. Kuna Eesti on näidanud oma konkurentsivõimet ühises konkursis, siis on küllaltki loomulik, et tuge uute tegevuste alustamiseks otsitakse siinsetelt kolleegidelt. Nii on näiteks tänu Eesti Välisministeeriumi toetusele Eesti Teadusagentuur koolitanud Moldova raamprogrammi tugistruktuure, samalaadne tegevus toimub hetkel Ukrainaga. Ka Gruusia, kes loodab raamprogrammiga assotsieeruda järgmise aasta algul, on oma pilgud Eestisse suunanud.  Riiklikul tasandil on senini Eesti ja Gruusia vahel sõlmitud kaks lepingut: Eesti Vabariigi valitsuse ja Gruusia valitsuse kultuuri-, haridus-, teadus-, noorsoo- ja spordikoostöö kokkulepe (2005. aastast) ning  MoU on cooperation in general education between the Ministry of Education and Research of Estonia, the Ministry of Education and Science of Georgia, Foundation INNOVE and UNICEF Georgia (25.05.2015-31.12.2016).

Eesti Teadusagentuuri (siis veel SA Archimedes Teaduskoostöö keskuse) ja Gruusia Teadusfondi sidemed ulatuvad juba kümnendi tagusesse aega (vt Georgian Research and Development Policy Recommendations Report ja Georgian Research and Development Policy Assessment Report: http://www.etag.ee/rahvusvaheline-koostoo/7-raamprogramm/publikatsioonid/ ). Vastastikused külaskäigud ning kogemuste vahetamine on toimunud perioodiliselt.

24.-26. septembril toimus Eesti Teadusagentuuri ja Haridus- ning teadusministeeriumi grupi töövisiit Gruusiasse. Gruusia Teadusfondis toimunud koosolekul arutati koostöö võimalusi. Gruusia pool on jätkuvalt  huvitatud Eesti-poolse know-how kasutamisest (ETIS, taotluste rahvusvahelise hindamise organiseerimine, Brüsseli TjaA büroo loomine, teaduse populariseerimise alased tegevused, koostöö H2020 administratiivse poole edasiarendamisel). Fond rahastab kuut peamist suunda: a) teadusprojektid (alusuuringud, rakendusuuringud ning tagasituleku grandid); b) noorteadlaste rahvusvaheline mobiilsus; c) Gruusia  uuringud; teadustaristu, siin mõeldakse eelkõige koostööd Elsevieriga (2016. aastal lisatakse kaks Gruusia teadusajakirja sellesse andmebaasi); d) teaduse populariseerimine, eelkõige noorte leiutajate konkurss (Leonardo da Vinci), e) noorte teaduskonkursid, samuti olümpiaadide võitjate rahvusvahelistele konkurssidele viimine; f) rahvusvaheline koostöö, osalemine H2020-s ning idapartnerluse riikide koostööskeemides, osalemine rahvusvahelistes organisatsioonides (CERN) ning bilateraalse koostöölepingud, kus toimuvad ühiskonkursid (STCU- biotehnoloogia, matemaatika, IKT; CRDF – biotehnoloogia, põllumajandus, uued materjalid, keskkond, tervis, biomeditsiin; CNRF – matemaatika, füüsika, eluteadused laiemalt, maateadused; CNR – kõigis valdkondades; Jülich – matemaatika, IKT, inseneriteadused, eluteadused, täppisteadused, tervis). Koostöösuhted on loomisel Jaapani, Lõuna Korea, India ja Hiinaga.

Külastuse põhieesmärgiks oli korraldada koostöös Gruusia Teadusfondi ja Haridus- ja teadusministeeriumiga Tbilisi Riiklikus Meditsiiniülikoolis Horisont 2020 infopäev (7. Raamprogrammi projekt INCO-NET EaP)
Korraldus oli kõrgetasemeline, üritust modereeris Gruusia Teadusfondi juht Marine Chitashvili ning osalejaid tervitasid Gruusia Haridus ja Teadusministeeriumi kantsler  Giorgi Sharvashidze ning Riikliku Meditsiiniülikooli rektor Zurab Vadachkoria. Sisuettekannetega esinesid Ülle Must (ETAg), kes tegi sissejuhatava ettekande Horisont 2020-st, Natia Gabitashvili (Gruusia Haridus- ja Teadusministeeriumi rahvusvahelise koostöö divisioni juhataja) andis ülevaate seisust enne Gruusia assotsieerumist H2020-ga (loodavad allkirjastuse saada jaanuaris 2016). Loodud on H2020 portaal (www.horizon2020.ge). Gruusia assotsieerumisel lähevad kõik raamprogrammi tugistruktuuri tegevused üle Gruusia Teadusfondile.

Paralleelselt toimus kaks sessiooni. Tervise valdkonna sessioonil tegi Argo Soon ettekande Horisont 2020 tervise valdkonna hetkeseisust ja Gruusia teadlaste osalemisvõimlaustest. Gruusia tervise valdkonna NCP Maia Okujava tutvustas Gruusia NCP süsteemi ning raamprogrammis osalemise perspektiive ning kolmanda ettekandena rääkis oma raamprogrammi projektis osalemise kogemustest Tbilisi Meditsiiniülikooli professor Ia Pantsulaia. Transpordi ja keskkonna problemaatikat käsitleval sessioonil  tutvustas valkondlikke tööprogramme ja projektitüüpe Maria Habicht. Selles sessioonis jagasid oma kogemusi raamprogrammis osalemisest H2020 SC5 NCP George Kordzakhia ja Gruusia Energiatõhususe Keskuse direktor George Abulashvili.

Kokkuvõtvas lõpusessioonis andis Toivo Räim (HTM) ülevaate EL rahvusvahelise koostöö initsiatiividest. Samuti esinesid lühikokkuvõttega sessioonil räägitust ja korduma kippuvatest küsimustest Ülle Must, Maria Habicht ja Argo Soon. Üritus oli rahvarohke ning aktiivne.

Külaskäigu lõpul oli Eesti grupil võimalus osaleda teaduse populariseerimise üritusel Teaduspiknik 2015, mis toimus Tbilisi Vake pargis. Üritus paistis silma eeskätt oma mastaapsuse ja osalejate rohkusega. Eelnevatel aastatel on sellel üritusel Eestit esindanud AHHAA, kahjuks toimus selleaastane üritus samaaegselt Teadlaste öö üritustega Eestis, seetõttu puudusid ka eestlastest esinejad.

Lähiaegadel allkirjastavad Eesti Teadusagentuur ja Gruusia Teadusfond vastastikuse mõistmise memorandumi.

 

Ülle Must
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud