Green Week 2014 „Ringmajandus – säästes ressursse ja luues töökohti”

Green Week on Euroopa Komisjoni poolt korraldatud iga-aastane suurim Euroopa Liidu keskkonnapoliitikat tutvustav konverents, mis toimus 3.-5. juunil Brüsselis. 2014.a konverentsi teemaks oli „Ringmajandus – säästes ressursse ja luues töökohti“ („Circular economy – saving resources, creating jobs“).

Üheks Euroopa Komisjoni Keskkonna direktoraadi lähieesmärgiks on välja anda uus poliitika ja ettepanekute pakett (EC „Circular economy“ policy package), mille abil loodetakse kiirendada ringmajandusele üleminekut. Just seetõttu keskendub ka  Euroopa Keskkonnaagentuur (EEA) 2014. aastal just ressursitõhususega seotud probleemidele ning ringmajanduse põhimõtete populariseerimisele. 3.juunil avaldati EEA väljaanne Signals 2014, kus käsitletakse põhjalikumalt  tarbimise ja tootmisega seotud keskkonnamõju ning selle vähendamise võimalusi.

Jäätmemajandusele ja jäätmetega seotud keskkonnaprobleemidele pööratakse rohkem tähelepanu ka EL teadusuuringute ja innovatsiooni programmis Horisont 2020. Aastatel 2014-2020 keskenduvad keskkonnavaldkonna teemad kliimameetmete, ressursitõhususe ja tooraine probleemidele. Ühe suure teemana Horisont 2020 keskkonnavaldkonna tööprogrammis moodustab alateema „Jäätmed“.

2015. a on avatud järgmised taotlusvoorud:

WASTE-4-2014/2015 (d): Towards near-zero waste at European and global level
WASTE-6-2015: Promoting eco-innovative waste management and prevention as part of sustainable urban development
WASTE-7-2015: Ensuring sustainable use of agricultural waste, co-products and by-products

Loe taotlusvoorude kohta täpsemalt SIIT.

Sarnaselt eelmisele aastale toimus Green Week 2014 raames seotud üritusi ka Eestis. Eesti Korteriühistute Liidu poolt korraldati üle Eesti 6 ümarlauda, kus käsitleti erinevaid keskkonnateemasid, kuid peamiselt jäätmekäitlusega seotud probleeme. Esinejateks olid nii firmad kui linnavalitsuste esindajad ja keskkonnaspetsialistid. Loe täpsemalt SIIT .

Kokkuvõtteid Green Week 2014 a ettekannetest saab vaadata SIIT .

 

Koostas:
Ülle Napa
Välisteaduskoostöö konsultant
SA Eesti Teadusagentuur
Tel: +372 7300322
www.etag.ee

Kommenteerimine on suletud