Tallinnas toimus Maa seire programmi Copernicus tegevusi tutvustav konverents

Tallinnas Nordic Hotel Forumis toimus 9.-10.04.14 Maa seire Euroopa programmi Copernicus tegevusi tutvustav rahvusvaheline konverents.

Copernicus on Euroopa Komisjoni algatus eesmärgiga parandada kaugseire andmete kvaliteeti ja kättesaadavust, võimaldada nende kasutamist otsustusprotsessis ja anda tõuge uute innovaatiliste kaugseire andmetel baseeruvate teenuste arendamiseks ettevõtjate poolt. Konverentsi käigus näidati väljatöötatud kaugseire lahendusi ja arutleti kaugseire andmete rakendamise üle erinevate probleemide lahendamiseks.

Copernicuse programmi peamisteks ülesanneteks on kaugseire andmete võimalikult mitmekülgne kasutamine eelkõige poliitikakujundajate, -rakendajate ja -seirajate poolt, kuid programmi üheks sihtrühmaks on ka tavakasutajad. Just Copernicuse andmete rakendamiseks tavakasutusse julgustatakse ettevõtteid looma innovaatilisi kaugseire andmetel põhinevaid teenuseid.

Programmi raames rahastab Euroopa Komisjon kuue põhiteenuse väljatöötamist ja käigushoidmist:

Lisa in-situ keskkonnaandmete ohjamisele on Copernicuse programmi raames ka disainitud spetsiaalsed satelliidid, mille ülesandeks on eelnimetatud valdkondades andmeid koguda ja edastada. Esimene satelliit Sentinel 1 saadeti kosmosesse aprilli alguses ja satelliidi poolt edastatavad andmed peaksid kasutajatele kättesaadavaks saama juba 2014. a juulis. Satelliit hakkab edastama maismaa- ja mereteenuse jaoks vajalikke andmeid.

Nii ülalnimetatud põhiteenused kui algandmed on kättesaadavad tasuta.

Vaata Sentinel 1 kosmosesse startimist SIIT.

Kokku planeeritakse Copernicuse programmi raames saata kosmosesse 10 satelliiti, mis aitaksid kaasa erinevate keskkonnaga, aga ka päästeoperatsioonide ja julgeolekuga seotud probleemide lahendamisele. Copernicusega seotud arendustöö on kaasatud mitmes erinevas meetmes ka EL teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammi Horisont 2020 (Keskkonna ning Kosmose jm valdkonnad, VKE meetmed jne).

Horisont 2020 valdkondlikud konsultandid Eesti Teadusagentuuris:

Silver Lätt (kosmos)
silver.latt@etag.ee

Ülle Napa
(keskkond)
ulle.napa@etag.ee

Kommenteerimine on suletud