Energia avastuskeskuses algas eksponaatide paigaldamine

Põhjaliku uuenduskuuri läbivas Energia avastuskeskuses on ehitustööd lõppemas ja algas eksponaatide sisseseadmine. Uuendatud avastuskeskus avatakse sel suvel.

Energia avastuskeskus tegutseb Tallinna elektrijaama ajaloolises hoones mis tähistas 24. märtsil 101. sünnipäeva. Keskuse juhi Kertu Saksa sõnul antakse Tallinnas, Põhja puiesteel asuvale hoonele restaureerimise käigus 1930. aastate ajalooline ilme ning lisaks huvitavale väljapanekule on kindlasti vaatamisväärsus ka Eesti üks vanimaid elektrijaamu ise.

Fotosid avastuskeskuse renoveerimistöödest leiab SIIT

Energia avastuskeskuses valmib enam kui 130 interaktiivset „käed külge“ teaduseksponaati. Unikaalses tööstusmälestises avatav keskus on keskendunud eelkõige loodus-, tehnika- ja reaalteadustele. Kuna keskuse ekspositsiooni loomisel on võetud arvesse Eesti põhikooli ja gümnaasiumi õppekavasid, pakub avastuskeskus häid võimalusi ka õppetöö põnevamaks muutmiseks.

Tänaseks on valmis 10 meetrise läbimõõduga planetaariumi kuppel täheteaduse ja Eesti teadlaste kosmoseavastuste tutvustamiseks. Peasaali on valmimas välgusaar, kuhu koondatakse kõik elektrit nähtavaks tegevad eksponaadid. Helinäitusel saab aga näha ja tunda helisid. Põlevkivi energeetikat tutvustavas näituseosas näeb ehtsat 1,4 tonni kaaluvat Viru kaevanduse vagonetti, mille kinkis keskusele Eesti Energia.

„Maja ootas 73 aastat, et saada tagasi selline ilme nagu hoonel enne viimast sõda oli. Oleme hoonet renoveerinud suure respektiga ja koostanud näitused ammutades teadmisi paljudest Euroopa tehnikamuuseumidest ning teaduskeskustest. Teletorni ja Lennusadama järel on Energia avastuskeskuse avamine Tallinnas kindlasti oodatud suvesündmus nii Eesti kui välisturistide peredele,“ ütles Kertu Saks.

EASi ja Eesti Energia toel valmiv koguperekeskus võtab enda alla enam kui 3000 ruutmeetrit. Keskuses avatakse 7 püsinäitust (energia, klassikalise füüsika, heli, optika ja teistel teemadel) ning hooajaliste näituste osa, kus alustakse geomeetriale pühendatud matemaatikanäitusega. Avatakse ka sünnipäevatuba, õpetajatetuba ning füüsikaklassid ja seminariruum.

Energia avastuskeskuse asutajateks on Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna linn ja AS Tallinna Soojus. Energia avastuskeskus taasavab külastajatele uksed 13. juunil 2014.

Tutvustame avastuskeskuse võimalusi hea meelega ka renoveeritavas hoones Põhja pst 29. Selleks palume ühendust võtta telefonidel 51 55 251 või 533 17 307 või meiliaadressil kertu@energiakeskus.ee.


Kertu Saks
, PhD
Energia avastuskeskuse juhataja
kertu@energiakeskus.ee
www.energiakeskus.ee
Tel: 51 55 251

Kommenteerimine on suletud