Eesti Teadusagentuuri konsultandid koolitasid Moldova kolleege


Oktoobris viisid kolm Eesti Teadusagentuuri välisteaduskoostöö osakonna konsultanti – Maria Habicht, Ülle Napa ja Merle Lust läbi kolmepäevase koolituse Moldova kolleegidele. Meie partneriks oli Moldova Teaduste Akadeemia ning koolitus toimus arengukoostöö programmi kaudu rahastatud projekti raames. Selle koolituse eesmärk oli anda Moldova kolleegidele teadmisi peagi algavast Horisont 2020-st ning projektitaotluste ettevalmistamise ja konsortsiumi juhtimise praktilisest poolest.

Koolituse auditooriumiks olid peamiselt tulevased Moldova Horisont 2020 rahvuslike kontaktpunktide konsultandid. Kolme konsultandi koostöös ettevalmistatud koolitus oli üles ehitatud projekti taotluse ettevalmistamise protsessist lähtuvalt. Alustuseks anti laiem ülevaade Horisont 2020-st ning selle ettevalmistamise hetkeseisust. Viimane oli eelkõige tingitud asjaolust, et Horisont 2020 seonduv on hetkel veel arutelu all ning valdav osa otsustest ning tööprogrammide heaks kiitmistest toimub alles novembris 2013. Pärast üldisemat ülevaadet olid järgmised koolituse etapid juba palju aktiivsemad.

Eesti raamprogrammi konsultandid läbisid ka ise sel aastal kolmeosalise koolitaja koolituse, mille viis läbi Austria koolitaja Birgit Baumann ja selle käigus õpitud võtteid kasutati ka oma koolituse ettevalmistamisel ning läbi viimisel Moldovas. Lihtsalt ettekannete tegemise asemel oli põhirõhk hoopis aktiivsel osalusel ning grupitöödel. Faktirohked ettekanded vaheldusid aktiivsemate tegevuste ning grupitöödega. Moldova kolleegide koolituse ettevalmistamisel mõeldi paralleelselt ka tulevikus Eestis läbiviidavatele koolitustele ja infopäevadele. Rakendati mitmeid uusi ideid ning saadud praktiline kogemus parendab kindlasti edaspidise tegevuse kvaliteeti.

Mida siis koolituse kolme päeva raames täpsemalt käsitleti? Esimesel päeval oli keskseks teemaks Horisont 2020 (ettekande tegi Ülle Napa) ning projekti taotlused ning nendega seonduv (Maria Habicht). Lisaks ettekannetele oli osalejatel ülesandeks etteantud materjali põhjal kirjutada projekti kirjeldav lühikokkuvõte ning samuti said nad läbi mängu kontrollida oma teadmisi Horisont 2020 seonduvate terminite vallas. Teise päeva ettekanne käsitles projekti ja taotluse struktuuri (Merle Lust) ning osalejad said võimaluse kogeda, mida tähendab erinevate huvide ühitamine ühtsesse projektitaotlusesse, ehk siis kuidas jagada tegevusi erinevate tööpakettide vahel. Kolmandal päeval oli peamiseks ülesandeks projektitaotluse ettevalmistus. Selle käigus peeti eelarve läbirääkimisi, täpsustati ülesannete jaotus, leiti vastutajad. Koolituse lõpus oli osalejatel võimalus ka hinnata oma kaaslasi, mis tekitas mõnusa elevuse.

Koolitust võib lugeda igati korda läinuks, sest osalejad töötasid aktiivselt kaasa ja grupitööd ning arutelud olid sisukad. Koolituse programm oli äärmiselt tihe, kuid vaatamata küllaltki pingelistele päevadele oli osalejate tagasiside ülimalt positiivne. Koolitajate poolelt oli tegemist väga hea ettevalmistuse ja sujuva meeskonnatööga ning plaanitu sai ka ellu viidud. Koolitajate jaoks oli igati kasulik proovida uute meetodite kasutust ning leida endale sobivad variandid. Tulemusi on loodetavasti näha juba peagi – alates detsembrist 2013 on planeeritud infopäevad ning koolitused ka Eestis.

Kuna projekt ise oli mahukam, siis lisaks koolitustele toimusid koostööprojekti raames ka Moldova kolleegide õppevisiidid Eestisse, kus neile tutvustati teadus- ja arendustegevuse erinevaid aspekte ning võimaldati külastada raamprogrammi projektides edukalt esinenud teadusgruppe Tartus ja Tallinnas. Mõlemad osapooled on edasisest koostööst huvitatud, seega on juba arutlusel järgmised kohtumised ning võimalikud ühisprojektid.

 

Eesti Teadusagentuur
Välisteaduskoostöö oskonna konsultandid
Merle Lust, Ülle Napa, Maria Habicht

 

Kommenteerimine on suletud