Teadussari “Püramiidi tipus” alustab 10. jaanuaril kolmandat hooaega

Pakri poolsaare tipp on geoloogidele nagu muuseum. Siin on võimalik jälgida pinnase settimise ning kontinedi rändamise lugu ajas kuni 500 miljonit aastat tagasi. Pildi autor: Ene-Maris Tali

10. jaanuaril stardib teadussarja “Püramiidi tipus” III hooaja avasaade ETV-s, sedakorda uuel eetriajal kell 20.30.

Kui eelmistel hooaegadel oli enam juttu Eesti juurtega ning välismaal tegutsevatest Eesti teadlastest, siis sel korral jäädakse 16-st saatest 12-l korral kodumaa pinnale.  Eelolevad saated tutvustavad põhiliselt Eesti teadlaste (Ülo Niinemetsa, Martin Zobeli, Ivo Fridolini, Malle Krunksi jt) avastusi, meetodeid, tõestusi, uusi tehnoloogiad ja rakendusi Eestis,  mis on aidanud tavainimeste elu mõjutada või paremaks muuta. Et pilt Eesti teadusest ja teadlastest ei jääks ühekülgseks, on saatesarja teemade valikul arvestatud teadusasutuste, kõrgkoolide ja teadlaste endi soovitusi.

Neeme Raua kõrval juhib uuel hooajal saateid Astrid Kannel, kes on ERR-i uudisteankur ja vaatajaile tuntud kui välispoliitikasaadete juht. Kumbki saatejuht viib läbi 8 saadet.

Seekordsete muudatuste seas on ka koolinoortele mõeldud  Rohelise Kooli viktoriini asendamine vaatajamänguga. Iga saate kohta esitatakse üks teemaga seonduv pilt, millega kaasneb küsimus. Pilt avaldatakse Facebookis, www.err.ee  ja  http://teadus.err.ee/ lehel –  piltküsimusele saab vastuse anda mõne klikiga. Loosikarussellil võitjaks osutunud selguvad varsti pärast saadet.

10. jaanuari avasaade alustab laamtektoonika teemaga. Uuritakse, kuidas Eesti praegune territoorium Antarktika lähedalt oma praegusele kohale sõidutati, kus ja millal tekkisid meie maavarad ja millised on tuleviku ressursid. Missugused on laamade triivist tingitud globaalsed protsessid? Miks hakkavad vulkaanid mõnikord purskama seal, kus neid üldse olema ei peaks? Kas see võib juhtuda ka Eestis? Miks leidub Islandil kontinentaalset päritolu kivimeid? Eestis küsime: miks mõnikord maa ka meil väriseb?
Enda valdkonda tutvustab eelmise aasta lõpus Euroopa Loodusteaduste Akadeemia poolt Euroopa auteadlaseks nimetatud Tallinna Tehnikaülikooli Geoloogiainstituudi direktor  professor Alvar Soesoo. Maavärinate olemust selgitab Soomes üles kasvanud Eesti juurtega Eesti Geoloogiakeskuse seismoloog Heidi Soosalu.

Saatesarja jooksul tutvustatakse muu hulgas innovaatilisi kaardirakendusi, metoodikaid kohtuekspertiisis ning Eesti firmade edukaid IT-rakendusi maailmas, räägitakse taimemustritest, kliimamuutuste mõjust taimestikule.

Huvitavat lisa saab lugeda koduleheküljelt http://veebiakadeemia.ee/. “Püramiidi tipus” Facebooki lehe fännidele on uus saade nähtav juba samal päeval enne tele-eetrit.

“Püramiidi tipus” on arusaadavas keeles ja meeles tõsine ja teaduslik saade, mille eesmärk on näidata, kuivõrd oluline roll on  teadusel, uutel tehnoloogiatel ning erksal  insenerimõttel tänapäeval.  Saatesarja siht on ergutada ja suunata noorte uudishimu, tõsta vaatajate teadlikkust teaduse ja tehnoloogia rollist meie igapäevaelus ja Eesti teadlaste ning inseneride panusest teaduse ja tehnoloogia arengusse üldiselt.

Produtsent Ene-Maris Tali, režissöör Tarvo Mölder, saatejuhid Neeme Raud ja Astrid Kannel, operaator Tauno Sirel.

Telesaated valmivad Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise programmi TeaMe raames, mida rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Jaanuarikuu saadete teemad:
10.01: Alvar Soesoo “Laamtektoonika”
17.01: Jaak Panksepp “Loomade emotsioonid”
24.01: Martin Zobel “Taimede liigirikkus”
31.01: Tiit Land “Raud inimese kehas”

Lisainformatsioon:
Margit Meiesaar, SA Eesti Teadusagentuur margit.meiesaar@etag.ee 7300 339
Ene-Maris Tali, AS Testfilm/ ERR 5106888 (Püramiidi Tipus)

Allikad:
http://www.etag.ee/telesaated-teadushuvilistele-alustavad-kolmandat-hooaega/
http://veebiakadeemia.ee/
http://etv.err.ee/?0564317

Kommenteerimine on suletud