Austatud Innovaatika lugeja!

20110719-press-release-home20. juulil avanesid üheaegselt 2011. a ELi teadusuuringute seitsmenda raamprogrammi konkursid kogumahuga 7 miljardit eurot (dokument kättesaadav ka eestikeelsena). Seda on 0,7 miljardi võrra enam kui 2010. a konkursside maht.

Küllap on selline konkursside avamise koondamine mõistlik. Konkursil osalejatele otstarbekam, sest pole vaja kogu aeg pingsalt jälgida, millal järjekordne taotlus esitada tuleb. Teaduspoliitiliselt äratab selline sündmus aga tähelepanu ja võimaldab juhtida veelkord ühiskonna tähelepanu teaduse ja innovatsiooni rollile tänapäevases arenguprotsessis.

Konkursi eesmärkide tutvustamisel pööratakse seekord olulist tähelepanu eeldatavale sotsiaalmajanduslikule mõjule ning seosele globaalsete probleemide ja nende lahendamisega. Käesolevast aastast toimub kogu projektikonkursside alase info vahetamine läbi raamprogrammi osavõtjate portaali: „The Participant Portal has become the European Commission’s single authoritative website for the publication of FP7 calls. The FP7 call-related information is no longer published on CORDIS. Users of the ‘Find a call’ section on CORDIS are redirected to the relevant pages of the ‘FP7 calls‘ section of the Participant Portal (http://ec.europa.eu/fp7calls)“.

Raamprogrammi aastane eelarve on olnud kasvav: 2007. a kuni 2013. a on kasv ligi kahekordne, jõudes välja ligi 10 miljardi euroni. Edaspidine kasv on küll aeglasem, kuid uuel finantsperioodil kavandatav raamprogrammi finantseerimine ühe aasta kohta on oluliselt suurem (11 miljardit eurot versus 7 miljardit). Tõsi küll, jutt on siin juba teadusuuringute ja innovatsiooni ühise strateegilist raamistikku hõlmavast raamprogrammist „Horizon 2020“, mille jaoks EK tegi ettepaneku eraldada 2014.–2020. aastaks 80 miljardit eurot, mis annab kasvuks võrreldes eelmise perioodiga 45%. Ühtse strateegilise raamistiku kontspetsioon hõlmab praegust teadusuuringute raamprogrammi, konkurentsivõime ja uuendustegevuse raamprogrammi ning Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituuti.

Kuidas realiseerub raamprogrammi rahastamine uues ELi finantsraamistikus (20142020), mille arutelu on alanud, ja milliseks kujuneb uue raamprogrammi maht, selgub lähema aasta jooksul. Kui selle ajaga kokkuleppele ei jõuta, võib tekkida probleeme raamprogrammi õigeaegse käivitamisega, samuti kogu eelarve rakendamisega. Milliseks kujuneb lõpuks programm, mis „hõlmab kogu innovatsiooniahelat alates alusuuringutest ja lõpetades innovaatiliste toodete ja teenuste turuletoomisega ning toetab ka tehnoloogiavälist innovatsiooni“, ei ole loomulikult veel selge.

ELi finantsraamistikus 20142020 teeb Euroopa Komisjon ettepaneku, et tulevikus põhineks teadustegevuse ja innovatsiooni rahastamine kolmel peamisel teguril, millel on kindel koht Euroopa 2020. aasta strateegias:

· tipptasemel teadusbaasi tugevdamine (excellence in the science base);

· ühiskondlike probleemide lahendamine (tackling societal challenges);

· tööstuse valdkonnas juhtpositsiooni saavutamine ja konkurentsivõime suurendamine (creating industrial leadership and boosting competitiveness).

Uue raamprogrammi kujundamiseks vajalike soovituste saamisele olid suunatud avalik arutelu rohelise raamatu „Probleemid ja võimalused: ELi teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamise ühise strateegilise raamistiku arendamine“ üle, sünergiate ekspertgrupi lõppraport (Expert group on synergies between FP7, the CIP and the Cohesion Policy Funds: Synergies Expert Group (SEG); Final Report of the Synergies Expert Group) ning võimekuse programmi teaduspotentsiaali suurendamise valdkonna projektide analüüs ja sellega seotud soovitused edaspidiseks (Analysis and recommendations for the future evolution of the Research Potential Activity of the EU-EU FP7 Capacities Programme).

Raamprogrammi Horizon 2020 ettepanek on Euroopa Komisjonil kavas esitada novembris 2011.

Märkimisväärsed summad kavatsetakse uues finantsraamistikus eraldada majandusliku, sotsiaalse ja territoriaalse ühtekuuluvuse edendamiseks (376 miljardit eurot kogu perioodiks) ning need seotakse tihedamalt Euroopa 2020. aasta eesmärkidega. Ka nendest vahendites läheb eeldatavasti tähelepanuväärne osa teadusuuringutele ja innovatsioonile. Perioodil 2007 2013 moodustasid eraldised struktuurivahenditest teadusuuringutele ja innovatsioonile kokku ca 60 mln eurot. Samal tasemel investeeringuid oodatakse struktuurifondide sihtriikidelt ka tulevikus.

Ühtekuuluvuspoliitika puhul on üks oluline muudatus järgmine:

Finantsraamistiku ettepanekuga nähakse ette üleminekupiirkonna kategooria loomine: nende SKP moodustab 75–90% ELi keskmisest SKPst. Uus kategooria täiendab kaht olemasolevat (lähenemiseesmärgi ja konkurentsivõimelised piirkonnad — convergence regions and competitiveness regions). Nimetatud üleminekupiirkonnad peaksid järgmiseks mitmeaastase finantsraamistiku perioodiks säilitama kaks kolmandikku seni saadud eraldistest.

Kindlasti on huvitav jälgida arutelusid nii finantsraamistiku kui Horizon 2020 üle.

Peale puhkust tuleb aga  valmis olla uutel 7. raamprogrammi konkurssidel osalemiseks.

Soovime teile edu!

Kommenteerimine on suletud