Euroopa Teadusuuringute Nõukogu uued finantseerimisinstrumendid

„Ideede” programmi 2011–2012 aasta tööprogrammis on Euroopa Teadusuuringute Nõukogu (European Research Council, ERC) lisaks senistele individuaalgrantidele välja pakkunud kaks uut finantsinstrumenti.euro2

1. Idee tõestus (proof of concept, PoC)

Eesmärk

PoC on ette nähtud täiendava toetusena ERC grandi saajatele selleks, et pakkuda välja oma idee rakendusvõimalus, määratleda PoC edasise arengu tee ning intellektuaalomandi kasutamise strateegia selliste ideede puhul, mis on tekkinud ERC poolt finantseeritud projekti elluviimise käigus. Eesmärgiks on anda grandisaajale täiendav finantseering selleks, et viia oma väljatöötatud ideed sellisesse järku, kus saab selgeks nende ideede kommertsialiseerimisvõimalus (pre-demonstration stage).

Idee kommertsialiseerimisprotsess võib laialdaselt varieeruda erinevate teadusvaldkondade puhul sõltuvalt sellest, millist kommertsialiseerimismudelit järgitakse. Toetus on mõeldud eelkõige selleks, et ette valmistada „pakett“, mida esitada riskikapitalistidele, firmadele või sotsiaalsetele ettevõtjatele, kes võiksid sellesse tehnoloogiasse investeerida ning aidata seda kommertsialiseerimise algfaasis.

Taotlemistingimused

  1. Granti võivad taotleda kõik ERC grandi saanud teadlased, kelle grant veel kestab või kelle grant on lõppenud vähem kui 12 kuud enne vooru väljakuulutamise tähtaega.
  2. Maksimaalne ühe grandi finantseering on 150 000 eurot kuni 12-kuuliseks perioodiks.
  3. PoC grandi võib anda ainult ühel korral ERC poolt saadud grandi kestuse jooksul.

Taotlusvooru info

Vooru avanemise aeg: 29. märts 2011

Taotluste esitamise tähtajad:

Esimene tähtaeg: 15. juuni 2011 kell 17.00 Brüsseli aja järgi

Vooru lõpptähtaeg: 8. november 2011 kell 17.00 Brüsseli aja järgi

Vooru eelarve on 10 miljonit eurot, mis jaguneb enam-vähem võrdselt kahe vooru vahel.

Grant katab 100% abikõlbulikest kuludest ning püsitasuna (flat rate) 7% otsestest abikõlbulikest kuludest.

2. ERC+ grant

Eesmärk

ERC+ grandid on mõeldud selleks, et väike arv teemajuhte (Principal Investigators) ja nende meeskondi saaksid koondada üksteise täiendavad oskused, teadmised ja ressursid uutel viisidel, et ühiselt käsitleda mingeid teadusprobleeme. Eesmärgiks on toetada olulisi arenguid teadmiste eesliinil, edendada uusi lähenemisnurki, -meetodeid ja tehnikaid, sh ka ebakonventsionaalseid lähenemisi ja uuringuid juba kujunenud teadussuundade kokkupuutealadel. Seega hinnatakse peer review käigus eelkõige selliseid taotlusi, mille puhul tekib täiendav sünergia, lisandväärtus ja üksteise täiendamisest tulenev efekt, mis üheskoos võivad viia sellistele uutele läbimurretele, mis pole võimalikud üksikult töötavate teemajuhtide puhul.

Grandi suurus

Grandi maksimumsumma on 15 miljonit eurot kuni kuueks aastaks (lühemaajaliste grantide puhul olenevalt grandi kestusest proportsionaalselt vähem).

Taotlejatele esitatavad tingimused

ERC+ granti taotlevad grupid peavad koosnema minimaalselt kahest ning maksimaalselt neljast teemajuhist ning vastavalt vajadusele nende meeskondadest. Üks teemajuhtidest määratakse juhtivaks teemajuhiks (Lead Principal Investigator). Seega ootab ERC taotlusi innovatiivsete ja aktiivsete teemajuhtide grupilt, kes on tegevad teaduse eesliinil. Selleks võivad olla nt grupid, mis on koondunud spetsialiseerunud T&A infrastruktuuriobjektide ümber, või grupid, mis võimaldavad omavahel kombineerida uusi oskusi ja erialasid, või grupid, mis toovad kokku teadlasi eri asutustest, valdkondadest või eri maadest. ERC eeldab, et nende gruppide tegevused võivad väga suuresti varieeruda sõltuvalt konkreetsetest teaduse vajadustest.

Eeldatakse, et enamikul juhtudel on tegu interdistsiplinaarsete uurimisgruppidega, mis kasutavad multidistsiplinaarset lähenemist, asuvad füüsiliselt samas asukohas võimaldamaks osalejate otsesuhtlust olulise aja jooksul (core time) kogu projekti kestel. Milline see oluline aeg on, ei ole täpselt paika pandud, vaid võib sõltuda igal konkreetsel juhul taotleva grupi koosseisust. Konkurentsivõimelised on grupid, mis näitavad tekkivat sünergiat, lisanduvat väärtust ja üksteise täiendamist, mille tulemusel tekkiv tervik on suurem kui selle osade summa, et oluliselt laiendada teadmiste piire.

Kuna taotluse keskmes on teemajuhid, siis erineb ERC+ kontseptsioon põhimõtteliselt konsortsiumivõrgustikest, ülikoolidest, teaduskeskustest või teistest sarnastest moodustistest ning sellist tüüpi taotlusi ei tuleks ERCle esitada. Pigem on ERC+ grandi puhul tegemist väikeste interdistsiplinaarse teaduse tippkeskusega teaduse eesliinil.

Taotluste esitamine

Taotluse esitab juhtiv teemajuht (Lead Principal Investigator), kelle teemasse kaasatud teemajuhid lepivad kokku „primus inter pares”põhimõttel. Kõik teemasse kaasatud teemajuhid on taotleva asutuse nimel teaduslikult vastutavad grupi poolt esitatud projekti eest. Kui teemajuhid on mitmest eri asutusest, siis taotluse esitab vaid üks taotlev asutus, milles töötab juhtiv teemajuht.

Taotluse andmed on sarnased individuaalgrantide andmestikuga: osa A hõlmab taotluse administratiivset informatsiooni, osa B sisaldab taotlust ennast ning koosneb järgmistest osadest:Section 1: teaduslik taotlus – 15 lk; Section 2: laiendatud kokkuvõte/sünopsis –  5 lk; CV – 2 lk iga teemajuhi kohta; track-record – 2 lk iga teemajuhi kohta.

Taotluste menetlemine

Üheastmelisele esitamisele järgneb kaheastmeline hindamisvoor, mis on analoogne ERC individuaalgrantide puhul kasutatava menetlusega. Kuna tegemist on eelkõige inter- ja multidistsiplinaarsete taotlustega, siis ei kasutada ERC seniseid 25 eksperdigrupi teeneid, vaid selle vooru hindamiseks moodustatakse eraldi hindamiskomisjonid. Hindamiskriteeriumid on analoogsed individuaalgrantide vooru kriteeriumitega, mille puhul hinnatakse eraldi taotleja teaduslikku taset ja taotlust ennast. Teise vooru pääsemiseks peavad mõlemad osad ületama neljapallisel skaalal (1–4) lävendi 2, kuid tegelik teise vooru pääsejate hulk sõltub taotlustele antud üldhinnangust, mille alusel kõik taotlused seatakse pingeritta.

Taotlusvooru eelinfo

Vooru väljakuulutamise eeldatav aeg: 25. oktoober 2011 (NB! Kuupäev on esialgne, sest vastav peadirektoraat võib taotlusvooru välja kuulutada kuni üks kuu enne või pärast kavandatud kuupäeva)

Elektrooniliste taotluste esitamise tähtaeg: 25. jaanuar 2012 kell 17.00 Brüsseli aja järgi (NB! Kuupäev on esialgne, sest vastav peadirektoraat võib taotlusvooru lõppkuupäeva edasi lükata kuni kaks kuud peale esialgselt kavandatud kuupäeva)

Vooru eelarve on kuni 150 miljonit eurot, mis võib muutuda 10% piires kogu vooru mahust.

Madis Saluveer

Ideede programmi riiklik koordinaator

Kommenteerimine on suletud