Austatud Innovaatika lugeja!

Tänavu sügisel on muudatusi mõnevõrra rohkem kui tavaliselt. Eelseisvad kohalikud valimised võtavad pea sama palju meediaruumi kui majanduskriis. Uus Europarlament alustas tööd ning verevahetus seisab ees ka Euroopa Komisjonis.

Kui palju see kõik teadust, haridust ja innovatsiooni puudutab? Elame, näeme.

Kui Europarlament ja uus Euroopa Komisjon suudavad Euroopa Liidu eelarve prioriteete kallutada põllumajanduselt teaduse, arendustegevuse ja innovatsiooni suunas, on see suur asi. Eelmisel korral see ei õnnestunud: mäletame veel 7. raamprogrammi esialgseid numbreid, kuid eks olime rõõmsad ka tegelikuks saanute üle. Eelarve reformimist on Euroopa Komisjoni praegune esimees Barroso, kelle jätkamist liikmesriigid toetavad, ka lubanud. Viimati oma poliitilistes eesmärkides ja ideedes, mida ta pakub Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni koostöö aluseks nende järgmisel ametiajal.

Kuid ka kohalikest omavalitsustest sõltuvad nii haridus- ja majanduskeskkond kui ka teadlaste ja innovaatorite elukeskkond. Innovatsiooni arenguks on olulised nad kõik.

Uuenesid Eesti Teadusfondi Nõukogu ja Teaduskompetentsi Nõukogu. Meie suured tänud nende senistele juhtidele Jüri Allikule ja Martin Zobelile oluliste T&A süsteemi koostisosade ladusat toimimist taganud juhtimise eest, aga ka tegutsemise eest märgatavalt laiemal rindel. Uus ETFi nõukogu esimees on Toivo Maimets ja TKNi esimees Volli Kalm. Soovime neile ja teistele liikmetele edu. Kas peaks midagi ka muutuma? Miks mitte, ja ikka paremuse poole, kuigi see ei ole lihtne. Suurema vastutuse neile kogudele annab tõenäoliselt võimalus osaleda Eesti teaduse rahastamissüsteemi ümberkujundamises, kui see teoks saab.  Nagu teada, on käsil mõnevõrra ajale jalgu jäänud teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse muudatuste ettevalmistamine, mis on käimas 2008. aastast alates ning esimene muudatuste pakett on Riigikogu menetluses. Võiks ju küsida, miks see nii kaua aega on võtnud. Aga sellepärast, et kõiki muudatusi arutatakse põhjalikult partnerite esindajatega ja kompromissideni jõudmine on aeganõudev protsess. Praegusel eriti töömahukal perioodil annab tunda ka meie (ebapiisav) haldussuutlikkus.

Siiski, kas meil olukorras, kus eelarve teatud lõikude vähenemine on kujunemas rutiiniks, peale ellujäämise rõõmu midagi paremat polegi?

Kindlasti on. Vaadake näiteks AHHAA arengut viimasel aastal. Oma kindla koha on teadushuviliste hulgas võitnud teadus.ee ja tema suvekoolid. Samuti portaalid fyysika.ee ja Novaator. Üha rohkem teaduse teemat jõuab meediasse. Näiteks 19.–20. septembril Tartus, Tähe tänaval asuvas füüsikahoones ja selle ümbruses (alates 1999. aastast) toimuvaid Tähe perepäevi Täpe 2009 reklaamitakse tänavu isegi Eesti Ekspressis. Seda nimekirja võib jätkata ning päris kindlasti mitte ainult popularisaatorite poolelt.

Jääb loota, et kõik see toob järjest rohkem särasilmseid teadushuvilisi noori ülikoolidesse jätkama tulevikus seda tööd, mida me koos igapäevaselt teeme.

Palju edu algavaks hooajaks!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga